Najnovije vesti

OVAKO JE RATKO MLADIĆ OBJASNIO ZAŠTO JE GENERALA MILOVANOVIĆA UZEO ZA ZAMENIKA: Mi smo dva tela, a jedna duša! Ja se palim na prvu, a ti na treću! Kao tenkista, znaš da je to najsigurnija brzina!
Foto: Printscreen YT, EPA/Peter Dejong

tako je govorio mladić

OVAKO JE RATKO MLADIĆ OBJASNIO ZAŠTO JE GENERALA MILOVANOVIĆA UZEO ZA ZAMENIKA: Mi smo dva tela, a jedna duša! Ja se palim na prvu, a ti na treću! Kao tenkista, znaš da je to najsigurnija brzina!

Bosna i Hercegovina

General Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović sahranjen je, uz najviše vojne počasti na banjalučkom groblju, a mnogi će ga pamtiti po svemu što je učinio za VRS tokom ratnih godina.

U to vreme bio je načelnik Glavnog štaba VRS i zamenik Ratka Mladića sa kojim je bio veoma blizak.

"Sve što ja znam, mora znati i on", kazao je tada Mladić.

Ipak, iznenadio se zašto ga je general Mladić, komandant GŠ VRS, odmah po formiranju VRS, postavio za svog zamenika.

Sahrana generala Milovanovića
Sahrana generala Milovanovića foto: SRNA

Milovanović i Mladić su zajedno službovali u Makedoniji, jedno vreme su zajedno radili u Komandi tadašnje Treće armije JNA, lične nesuglasice nisu imali, ali profesionalno su među njima, često, „sevale varnice“.

"Neprestano su se, kako se to kaže u narodu, nadmudrivali kad su u pitanju bile stručne, vojničke stvari, pre svega kad je reč o taktičnim zadacima, pa su mnogi mislili da, posle toga, nećemo ni reč više da prozborimo, a mi smo nastavljali da se družimo", pričao je svojevremeno u jednom intervjuu.

"Pitao sam Mladića, posle nekoliko meseci, zašto je baš mene postavio za zamenika, na što mi je odgovorio: - Mane, ja se „palim“ na prvu, a ti na treću, ti kao tenkista, znaš da je to najsigurnija brzina. Rekao je i da smo nas dvojica “dva tela, a jedna duša”.

Odlično su, kako je govorio, sarađivali od prvog do zadnjeg dana, krajem 1996 godine, kada je smenjen ratni „Mladićev Generalštab“. Sve vreme je bio uz Mladića, koga je, kao i drugi, oslovaljavao „šefe“. Iako je Mladić snimao svaki razgovor, nikad ga nije pitao zašto je to činio, a njemu lično to nije smetalo.

Kurir.rs/Novosti (V. Mitrić) Foto: Printscreen , EPA/Peter Dejong

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...