Najnovije vesti

ADEM SE VRAĆA KUĆI U BIH SA LISICAMA NA RUKAMA: Silovao je trudnu Srpkinju u Zvorniku, a onda je sa suprugom pre 17 godina pobegao u SAD!
Foto: Profimedia

stravičan zločin

ADEM SE VRAĆA KUĆI U BIH SA LISICAMA NA RUKAMA: Silovao je trudnu Srpkinju u Zvorniku, a onda je sa suprugom pre 17 godina pobegao u SAD!

Bosna i Hercegovina

Advokatima Adema Kostjerevca, optuženog u Bosni i Hercegovini za zločin počinjen u Zvorniku, sudija Okružnog suda Istočnog distrikta u američkoj saveznog državi Misuri odlučio je da da rok od mesec dana da prevedu zahtev za izručenje i iznesu dokaze da je žrtva pogrešno prepoznala optuženog.

Kancelarija tužioca u Sent Luisu će nakon toga imati sedam dana da odgovori na navode odbrane, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH novinar Sent Luis Post-Dispeča Robert Patrik koji je pratio ekstradicijsko ročište 15. oktobra.

Sud BiH je sredinom aprila 2015. godine potvrdio optužnicu protiv Kostjerevca koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, ali zbog nedostupnosti pravosudnim organima, za njim je raspisana Interpolova poternica.

Tužilaštvo BiH ga tereti da je, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije BiH (ABiH) u Zvorniku, u septembru i oktobru 1992. godine silovao žensku osobu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i zatočena u objektu u kojem je stražario.

foto: Shutter

"Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzrokovalo je gubitak trudnoće kod oštećene žrtve", saopštili su u martu 2015. godine iz Tužilaštva BiH.

Kostjerevac, za kojeg je u optužnici navedeno da je nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, prema informacijama koje je tada dalo Tužilaštvo BiH saslušan je posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Prema natpisima Sent Luis Post-Dispeča, čiji novinar je pratio ekstradicijski proces, Kostjerevac je pre 17 godina došao u SAD sa suprugom.

Tokom razgovora s agentima FBI-a, kako navodi ovaj medij, Kostjerevac je priznao da je bio pripadnik vojne policije i da je oštećenu video u pritvoru, ali je negirao silovanje, već je tvrdio da joj je slao hranu i odbio da je ubije, kada su mu drugi to rekli.

foto: Shutterstock

U razgovorima s istražiteljima uključenim u postupak za izručenje oštećena je rekla da je uhapšena 17. septembra 1992. godine, "nakon što su muslimanske snage opkolile njeno selo" i oko dve sedmice bila zatvorena u podrumu, kazala je da je bila trudna kao i da je Kostjerevca prepoznala.

Kostjerevac je, kako se navodi, uhapšen 23. augusta ove godine, a u dokumentaciji je navedeno da mu je narušeno zdravstveno stanje, saopštio je BIRN.

Kurir.rs/BIRN/slobodna-bosna.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...