Najnovije vesti

KAMP IZ NOĆNE MORE: Migranti u BiH žive u teškim uslovima i nemaju šta da jedu! Organizacije upozoravaju da im preti humanitarna katastrofa! (VIDEO)
Foto: Printscreen/BBC

teška situacija

KAMP IZ NOĆNE MORE: Migranti u BiH žive u teškim uslovima i nemaju šta da jedu! Organizacije upozoravaju da im preti humanitarna katastrofa! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Britanski javni servis BBC objavio je opširnu reportažu o kampu za migrante koji se nalazi u Bosni i Hercegovini. Nazvao ga je kampom "iz noćne more" odakle migranti pokušavaju da uđu u Evropsku uniju.

Različite organizacije upozoravaju već neko vreme na humanitarnu katastrofu u Bosni, gde se hiljade migranata suočavaju sa dolaskom zime, a da nemaju uslova da je prežive.

Bosna i Hercegovina postala je glavna ruta za izbeglice koji pokušavaju da dođu do EU. Od početka 2018. godine, u zemlju je ušlo 45.000 migranata.

Izbeglički kampovi su prepuni, a zvaničnici nisu dodelili nove lokacije, iako je od Evropske unije vlada ovog leta za taj projekat dobila 10 miliona funti.

"Da mi kažete da moram ovde da prespavam samo jednu noć, to bi bila moja najgora noćna mora", rekla je Indira Kulenović iz Crvenog krsta.

Novinarka BBC Džin Mekenzi rekla je kako mnogi migranti čekaju pred ulazom u zatvoreni kamp, među njima i jedan 15-godišnjak, i kako im nije dozvoljeno da uđu, te da će tinejdžer, kao i mnoge druge izbeglice u BiH, noćas da spavaju na ulici.

Bosna i Hercegovina postala je glavna ruta i u nju stiže na hiljade Avganistanaca, Pakistanaca i Sirijaca.

Humanitarne organizacije optužuju bosansku vladu da zanemaruje migrante.

"Ovo uopšte nije pravi kamp. Kao da je neko uzeo klikere i samo ih pobacao", rekla je Kulenović.

Pre četiri meseca, tvrdi BBC, vlada je postavila nezvanični kamp za migrante na starom hemijskom odlagalištu koje je okruženo minskim poljem.

Humanitarne agencije su odbile da na to mesto pošalju svoje osoblje jer smatraju da je opasno po život. Petoro dobrovoljaca Crvenog krsta ipak dolazi u taj kamp jednom dnevno kako bi omogućili topli obrok. Što se ostalog tiče, izbeglice su ostavljene da se brinu same o sebi.

foto: AP

BBC izveštava kako u tom kampu nema tekuće vode, sanitarija i struje. Nema zdravstvenih radnika. Kako dolazi hladnije vreme, stanje je još gore jer nema dovoljno ćebadi.

Novinarka je nakon sat vremena boravka u kampu naišla na 12-godišnjeg dečaka koji nije imao ni cipele. Hodao je u starim papučama.

"Ovakva obuća nije za dečaka. Mislim da je na kraju snaga. U njegovim očima možete da vidite tugu i depresiju", rekla je Kulenović.

U garažama i napuštenim objektima u blizini kampa na podu spavaju stotine migranata. Svi imaju svrab.

foto: AP

"Ponekad prođu dva, tri dana, a nismo dobili hranu", rekao je jedan migrant.

Peter van der Auwearaert iz Međunarodne organizacije za migracije kaže da je hitno neophodno osigurati krevete.

"Ako im ne obezbedimo krevete, oni će umreti od hladnoće. Preti nam prava humanitarna katastrofa, ne za nekoliko meseci, već za nekoliko nedelja", rekao je Peter van der Auveraert.

BBC navodi kako je ovo leto Evropska unija Bosni i Hercegovini dala 10 miliona funti kako bi otvorila nove centre za migrante, ali bosanska vlada još nije za njih odredila lokacije. S druge strame, naredila je policiji da spreči novim migrantima dolazak u kamp pa ih policijski službenici i na zabačenim područjima izbacuju iz autobusa iako su platili svoje karte.

Kurir.rs/BBC/Index.hr

Foto: Printscreen/BBC

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja