OSUĐEN U HAGU ZBOG MASAKRA HVO, A STAVILI GA U SPISAK BRANILACA BIH: Napisali da je Dario KORDIĆ u odbrani učestvovao više i od generala Jovana Divjaka!
Foto: Profimedia

skandal

OSUĐEN U HAGU ZBOG MASAKRA HVO, A STAVILI GA U SPISAK BRANILACA BIH: Napisali da je Dario KORDIĆ u odbrani učestvovao više i od generala Jovana Divjaka!

Bosna i Hercegovina -

Objavljeni borački registar Federalnog ministarstva za boračka pitanja otkrio je skandalozan podatak. Na spisku osoba koje su učestvovale u odbrani BiH nalazi se i ime presuđenog ratnog zločinca Daria Kordića.

U registru, koji je objavljen pre desetak dana, navedeno je da je Kordić u odbrani države učestvovao 1.680 dana kao pripadnik Hrvatskog veća obrane (HVO).

Radi se o istom onom Kordiću koji je osuđen zbog masakra u Ahmićima, u kojem je ubijeno 116 civila, a najmlađa žrtva bila je tromesečna beba.

Za ovaj masakr Kordića, jednog od komandanata akcije HVO-a i zloglasnih "Džokera", Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu osudio je na 25-godišnju kaznu zatvora.

Kordić je osuđen zbog komandne odgovornosti. Iz zatvora u Beču pušten je nakon što je odležao 16 i po godina, ali se nikad nije pokajao za zločine niti je pokazao kajanje.

Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja, juče nije odgovarao na pozive.

Na boračkom registru se, inače, radilo mesecima i predstavljen je kao veliki uspeh ovog ministarstva, sa ciljem da se konačno vidi ko je bio učesnik u odbrani države.

Saznajemo da su boračka udruženja koja su upoznata s ovom informacijom, ogorčena i pitaju se ko je uopšte kontrolisao ko je na spisku branilaca i kako je mogla da promakne ovakva skandalozna odluka.

Indikativno je, međutim, da je zločinac Kordić u odbrani države učestvovao, recimo, više od legendarnog generala Armije RBiH Jovana Divjaka. Za Divjaka je navedeno da je u odbrani države učestvovao 1.475 dana.

(Kurir.rs/Avaz.ba/M. AŠČIĆ/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track