Najnovije vesti

DODIK: Ako potraje uslovljavanje međunarodne zajednice, nećemo biti deo vlasti
Foto: Zorana Jevtić

poruka

DODIK: Ako potraje uslovljavanje međunarodne zajednice, nećemo biti deo vlasti

Bosna i Hercegovina

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata demokrata (SNSD) i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da treba odbaciti uslovljavanje u procesu formiranja vlasti na nivou BiH i upozorio da će, ako to potraje, SNSD javno reći da ne želi da bude deo vlasti.

"Uslovljavanje su prihvatili neki predstavnici međunarodne zajednice priklanjajući se bošnjačkim naporima da nametnu određene odluke koje bi trebalo da budu donete u vezi sa nacionalnim godišnjim planom za NATO (ANP). To i ne može biti nacionalni plan jer u BiH žive najmanje tri naroda", rekao je Dodik novinarima u Srpcu, prenose Nezavisne.

On je ponovio da neće prihvatiti aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), niti slanje tog dokumenta u NATO.

"Određene oblike saradnje s NATO-om već imamo, to ima i Srbija, pa čak i Rusija, i u tom obliku nam saradnja ne predstavlja problem. Ali da uradimo bilo šta što bi ličilo na ANP, za nas je neprihvatljivo i mi to nećemo uraditi. Ako oni misle da treba da istrajavaju na tom zahtevu, onda neka biraju druge partnere", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ta stranka ostaje otvorena za razgovore ako druga strana želi da implementira izborne rezultate, ali da kako vreme prolazi, ljudi iz SNSD-a gube interes za učešće u institucijama vlasti na nivou BiH kako vreme prolazi.

Komentarišući izjavu novog predsedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića da će uvesti novu dinamiku u pregovore o formiranju vlasti, Dodik je naveo da su razgovarali o tome u nedelju uveče u Slovačkoj, ali da ne zna da li će uskoro doći do formiranja vlasti.

Kako je rekao, formiranje vlasti verovatno će biti i tema na oproštajnoj večeri u utorak u Briselu s visokim predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini. "Ta priča je već degutantna. Neformiranje vlasti je napravilo ozbiljnu štetu čitavom društvu i kretanju BiH. Republika Srpska ima ozbiljnu štetu zbog neformiranja vlasti, ali niko ne treba da računa na to da nam je vlast toliko privlačna da bismo urušli svoje osnovne principe. Srpska je protiv puta u NATO i tamo neće ni stići", rekao je Dodik.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić) 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...