GALIJAŠEVIĆ UPOZORAVA: Teroristi stvaraju baze na Balkanu, fanatici su bez problema išli na sirijska ratišta i vraćali se u Bosnu
Foto: Youtube/Printscreen

problem sa povratnicima

GALIJAŠEVIĆ UPOZORAVA: Teroristi stvaraju baze na Balkanu, fanatici su bez problema išli na sirijska ratišta i vraćali se u Bosnu

Bosna i Hercegovina -

"Balkan je jedna od glavnih meta radikalnih islamista i pripadnika Islamske države, nakon sloma u Siriji", smatra stučnjak iz oblasti bezbednosti Dževad Galijašević koji navodi da se bezbednosne službe u BiH uopšte ne bave glavnom opasnošću, a to je stvaranje militantnih baza na Balkanu.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara u tehničkom mandatu BiH Dragan Mektić izjavio je krajem prošle nedelje da nema informacije o državljanima te zemlje koji se nalaze u kampovima u Siriji, ali da su za više desetina muškaraca koji čekaju povratak već pripremljeni krivični postupci.

Kako je rekao, zbog turske vojne ofanzive u Siriji zaustavljen je proces povratka pripadnika bivše Islamske države - 100 muškaraca i 160 žena sa decom rodom iz BIH, koji su raspoređeni u tri sirijska kampa.

foto: Profimedia

Galijašević podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da se mnogi radikalni islamisti i pripadnici Islamske države, nakon sloma u Siriji, prebacuju u druge regione sa namerom da tamo stvore svoje jake baze.

"A jedna od glavnih meta im je Balkan, aktuelne bezbednosne strukture u Sarajevu ništa ne čine da se suprotstave toj pretnji. Oni ništa nisu činili ni da se 360 fanatika iz Bosne sasvim legalno, preko sarajevskog, zagrebačkog i bečkog aerodroma 'neprimetno' dokopaju iračkog i sirijskog ratišta", tvrdi Galijašević.

Prema njegovim rečima, ti isti ratnici su se "ispred nosa" Obaveštajno-bezbednosne agencije bez problema više puta vraćali u Bosnu, regrutovali nove članove i ponovo odlazili.

"Da zaista postoji ozbiljna želja da se preseče taj lanac, dovoljno je preseći finansiranje terorizma u BiH, a to se i dalje ne dešava", kaže Galijašević, a kao primer navodi da bezbednosne službe ništa nisu radile da bi sprečile odlazak boraca u Siriju, poput Inesa Midžića, koji je u Siriji ubijen u jednom od američkih napada.

Galijašević dodaje da tom spisku treba dodati i one državljane BiH koje su zarobile regularne snage Sirije pod komandom Bašara al Asada i stotinak boraca pod komandom Nusreta Imamovića koji su učestvovali u okupaciji Idliba.

Profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić ne smatra da su glavna opasnost po stabilnost Balkana bivši borci Islamske države.

On kaže da njihov povratak predstavlja rizik, ali da sve zemlje Balkana imaju krajnje restriktivne zakone koji se bave ovom problematikom.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track