TELIMA ĆEMO BRANITI GROBOVE PREDAKA: Srbi iz okoline Bihaća ne dopuštaju da se kamp za migrante pravi u njihovom selu! HOĆE DA ISELE SRBE IZ BIH!
Foto: EPA / Fehim Demir

odlučni

TELIMA ĆEMO BRANITI GROBOVE PREDAKA: Srbi iz okoline Bihaća ne dopuštaju da se kamp za migrante pravi u njihovom selu! HOĆE DA ISELE SRBE IZ BIH!

Bosna i Hercegovina -

Cilj prebacivanja migranata u srpsko selo Lipa kod Bihaća je iseljavanje Srba iz Federacije BIH, navode srpski predstavnici.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je Srni da će se Srbi organizovati i po svaku cenu sprečiti da migranti iz Bihaća budu prebačeni u srpsko selo Lipa.

"Već imamo više od stotinu ljudi koji čekaju samo znak da blokiraju puteve. Svaki dan nam se javlja sve više Srba. Nećemo dopustiti da 5.000 migranata iz Avganistana, Pakistana i Sirije dođu na grobove naših predaka. Branićemo grobove našim telima. Na silu ćemo odgovoriti silom. Neka nas policija Federacije BiH i hapsi, ali ne damo da srpska ognjišta postanu kampovi za migrante", rekao je.

foto: EPA / Fehim Demir

Podršku meštanima sela Lipa poslao je i predsednik Skupštine opštine Istočni Drvar Duško Agić, ocenjujući da bi prebacivanje migranata na ovo područje dovelo do iseljavanja Srba, što je nekima izgleda cilj.

"Iako smo opština u Republici Srpskoj dajemo punu podršku Srbima koji ne žele da migranti budu prebačeni iz Bihaća u srpsko selo Lipa. Time bi srpsko stanovništvo u Federaciji ponovo moralo da se seli sa svojih ognjišta, a to je izgleda nečiji cilj", kaže Agić.

On ističe da su Srbi u FBiH stalno izloženi nedaćama i da se muke koje godinama proživljavaju stalno ponavljaju.

foto: EPA / Fehim Demir

"Izgleda da je jedini problem što smo Srbi i što pripadamo entitetu u kojem smo svedeni na statističku grešku. Federalne vlasti svakodnevno vrše torturu nad povratnicima, a mi samo želimo slobodu i da živimo na svojim vekovnim ognjištima", rekao je Agić.

On je dodao da opština Istočni Drvar podržava stav srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je neprihvatljivo da migrantski kampovi budu formirani u srpskim naseljima i da će se predstavnici Republike Srpske tome suprotstaviti.

Gradsko veće Bihaća dalo je saglasnost da na lokaciji Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca, kao jedinoj koja je u gradskom vlasništvu, bude formiran privremeni prihvatni centar za migrante.

Lokacija je predložena sa namerom da migranti budu izmešteni van naseljenih područja u Bihaću.

Kurir.rs / Novosti, ATV

Foto: EPA / Fehim Demir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track