IZETBEGOVIĆ PORUČIO: Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su nesprovodivi! Treba da reaguje međunarodna zajednica u BiH!
Foto: EPA

oštro

IZETBEGOVIĆ PORUČIO: Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su nesprovodivi! Treba da reaguje međunarodna zajednica u BiH!

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocenio je da su nesprovodivi zaključci Narodne skupštine RS u kojima se, izmedu ostalog, govori o vraćanju oduzetih nadležnosti na nivo entiteta, kao i o mogućnosti samoopredeljenja RS.

"To je bio pokušaj da se na neistinama entitet pokuša nametnuti državi. To je u ovom času nesprovodivo. Cilj je možda da se u budućnosti, uz nadu da će NATO pakt biti "mrtav", neke stvari ipak budu sprovodive", kazao je Izetbegović gostujući sinoć u Dnevniku FTV-a.

On je naveo da je krajnje vreme da se međunarodna zajednica u BiH ovim stvarima suprotstavi kako bi se one konačno zaustavile. Pozvao je članove Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIC) da konačno upozore Milorada Dodika.

Narodna skupština RS je na Posebnoj sednici, koja je trajala do duboko u noć, u ponedeljak usvojila Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske.

Usvojeno je 20 zaključaka koji se tiču inicijative za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika, ukidanje bonskih ovlašćenja, pokrtanje reforme pravosudnih institucija na nivou BiH, zatim očuvanje dejtonske strukture i široke autonomije entiteta do samoopredeljenja, kao i saradnje sa NATO, ali ne i članstva BiH u toj alijansi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track