Najnovije vesti

ZA NJIH JE I BOSNA ŠVAJCARSKA: Vlasnik građevinske firme zadovoljan novim radnicima iz BANGLADEŠA!
Foto: Avaz.ba

posao ne sme da trpi

ZA NJIH JE I BOSNA ŠVAJCARSKA: Vlasnik građevinske firme zadovoljan novim radnicima iz BANGLADEŠA!

Bosna i Hercegovina

Za radnike iz Bangladeša, koje je, u nedostatku kvalifikovane radne snage, doveo i zaposlio Ivo Jokić, vlasnik i direktor poznate građevinske firme “Invest d.o.o” iz Zvornika, BiH je obečana zemlja.

Prvo je na njegovo gradilište u Višegradu stiglo desetak Bangladešana. Jokić kaže da su se pokazali kao vredni i odgovorni radnici, pa je to otvorilo put za dolazak drugih njihovih kolega iz ove daleke siromašne zemlje.

"Naši građevinci su oduvijek važili za dobre majstore - zidare, tesare, armirače, keramičare... pa je problem odlaska radne snage na Zapad najviše pogodio upravo građevinski sektor. I moja se firma suočila s time baš kad sam imao ugovorene poslove. Posla je bilo, ali nije bilo majstora. Preko prijatelja sam saznao da u Bangladešu mogu pronaći radnike profila koji su mi potrebni. Nisam imao drugi izlaz, nego otputovati u Bangladeš", govori nam jučer Jokić.

Baš tamo je brzo sklopio poslove. Radnici su nakon administrativne procedure brzo stigli u Bosnu. Jokić ne krije da je izuzetno zadovoljan njihovim odnosom prema radu.

Njegova firma, koja trenutno zapošljava oko 80 radnika, kaže nam, nakon ovog pozitivnog iskustva, nastaviće s uvozom građevinaca. Druge mogućnosti ni nema.

Jokićeve muke brinu i druge građevinske firme u BiH, posebno u severoistočnom delu zemlje, koje su skoro na kolenima, upravo zbog masovnog odlaska stanovništva u inostranstvo.

Mnogi od njih poput Jokića razmišljaju o uvozu radne snage. Svojevremeno su se u Zvorniku, naprimer, mogli sresti i građevinci iz Moldavije.

"Posla u građevini ima, ali majstora je sve manje. Ali, ima i radnika koji su otišli vani pa se vratili nakon nekoliko meseci. Nisu mogli izdržati nametnute uslove. Ima i onih koji, jednostavno, budu prevareni pri odlasku pa se i oni vrate, ali tržište rada u EU je takvo da mnogo više njih ostaje nego što se vrati. Nama su otišli najbolji majstori i strahujem da će mnoge građevinske firme upravo zbog toga prestati s radom", upozorava Mersudin Bureković, vlasnik firme Dekor iz Tuzle.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Avaz.ba

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...