TRAŽIO NOVAC ZA ŠIFRE: Sarajlija hakovao profile na društvenim mrežama, pa ucenjivao ljude!
Foto: Profimedia

više desetina žrtava

TRAŽIO NOVAC ZA ŠIFRE: Sarajlija hakovao profile na društvenim mrežama, pa ucenjivao ljude!

Bosna i Hercegovina -

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnela je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluke izveštaj protiv A. Z. iz Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela neovlašćenog pristupa zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka i ucena.

Sumnjiči se da je ova krivična dela izvršio tako što je preko tzv. fišing linkova neovlašćeno pristupao Fejsbuk i Instagram profilima oštećenih, pri tome menjenjajući pristupne šifre i preuzimao profile.

Prilikom pronalaska eksplicitnih fotografija oštećenih njih je ucenjivao, odnosno tražio da mu uplate određeni novčani iznosi, kako navedene fotografije ne bi objavljivao.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje, oštećene osobe su se javile iz oba bh. entiteta, kao i osobe iz Crne Gore koje su bile meta napada. Prema prvim informacijama, ucenjeno je više desetina osoba.

Pored MUP-a RS-a, u slučaj je uključen i Federalni MUP, kao i Interpol koji je vodio istragu za područje Crne Gore.

Sarajlija je ostećenima uzimao novac u zamenu za vraćanje korisničke šifre. Kako nezvanično saznajemo, uzimao je različite iznose novca. Nekome je tražio 50 evra, nekome 100, a bilo je slučajeva da mu je uplaćivano i više od tog iznosa.

Nezvanično, izveštaj je podnesen protiv Adisa Zahirovića.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track