PREMINULA MAJKA HEROJ: Oba sina Bosiljka je dala za Srpsku 1992, suprug se ubio! SAMA SE  NOSILA S NEIZMERNIM BOLOM!
Foto: Privatna Arhiva

tuga

PREMINULA MAJKA HEROJ: Oba sina Bosiljka je dala za Srpsku 1992, suprug se ubio! SAMA SE NOSILA S NEIZMERNIM BOLOM!

Bosna i Hercegovina -

Na seoskom groblju u Donjem Detlaku, nadomak Dervente, sahranjena je Bosiljka Đekić (85), žena heroj, majka dva poginula heroja Vojske Republike Srpske.

Oba sina sahranila je Bosiljka, te ratne 1992. godine, u samo četiri meseca. Slobodan je poginuO na Čardaku 26. aprila, a još ionako u crnini, pogodila je i druga crna vest. Na večnoj straži na Bijelom Brdu, opet 26, ali avgusta, ostade i Mladen. I njeno drugo muško čedo. Nije mu se dalo ni da živi duže, ni pati u bolu za jedinim bratom.

Majka Bosiljka se nosila s tim neizmernim bolom, do pre neki dan. Više od 27 godina. Ostaće iskonsko pitanje, kakvog je to kova i koliko izdržljivo majčinsko srce koje nastavi da kuca i za "samo“ jednim čedom položenim u zemlju. Ova majka ih je gotovo u istom trenu izgubila oba, na braniku otadžbine.

Nažalost, u neprebolnom bolu za poginulim sinovima, nisu izdržali nervi njihovog oca, Bosiljkinog supruga Milovana. Gubitak dece bio je i svojevrsni okidač. Puščanu cev je prislonio na slepočnicu, povukao je obarač i pridružio se sinovima na onom svetu.

"Dedina bol za izgubljenim sinovima bila je jača. Jednostavno, nije mogao da se rve sa tim bolom i gubitkom", kaže unuk Dalibor Đekić.

Današnji sveštenik u Derventi, imao je samo šest godina kada se našao u povorci sa kovčegom u kojem je bio njegov otac Slobodan, Bosiljkin i Milovanov sin.

Gotovo tri decenije majke heroja, prkosile su nemilosrdnoj sudbini srce i duša, istovremeno ispunjene i bolom i ljubavlju, danonoćno gajeći uspomenu na svoje bližnje.

Nije mogla i želela da prihvati ispružene ruke ćerki - Slobodanke, Dragane i Zorke, sestre Jovanke, i da ne samuje u svom domu u Donjem Detlaku. Mada gotovo nikada i nije bila sama. Dobro su svi oni znali, kao i zetovi, unučad, praunučad i ostala tugujuća rodbina, da je istinska počast doći u pohode majci heroju Srpske, koje su izgubile ne samo jednog, i još posthumno odlikovanog, heroja. Ni po koju cenu nije želela da se ni pedlja odmakne od te 1992. večno ožalošćene kuće, hrama sv. Proroka Ilije i večnog počivališta svojih najmilijih.

Poklekla je tek kada je ostala nepokretna. Zadnje dane provela je u derventskom Domu za starija lica "Zlatni Lug“. Sa nadonosnim pogledom prema svom Donjem Detlaku i u njemu svojima, blagovremeno je osetila da joj ističe vrijeme. I pozvala je sveštenika!

"Tražila je oproštaj svih nas. Za bilo šta što se o nas ogrešila. A, šta reći, kada jedna takva osoba zatraži oprost, koja je toliko toga dala i nama i otdžbini", kaže sveštenik Đekić.

Ogromna je simbolika u tom činu. Žena heroj, majka heroja Srpske, dala je poslednju ispoved svome unuku svešteniku Daliboru, Slobodanovom sinu, a bratiću druge otrgnute jabuke Mladena. Barem je tada mogla da sklopi svoje dece željne i suzama umorne oči.

Heroj majka Bosiljka sahranjena je na groblju u Donjem Detlaku, uz svoje najmilije i u prisustvu mnogobrojne rodbine i prijatelja. Uz najavu njenog ispraćaja na večni počinak, oglasili su se iz MZ Čardak uz reči "ne dopustimo da zaborav prekrije majku kojoj je ratni vihor uzeo dva njena čeda. Večna joj slava!“

(Kurir.rs/mojamodrica.info, Foto: Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track