SRBIN JE, TO SE NE PRAŠTA! Cvetkovića sa porodicom izbacuju iz stana u Sarajevu, sve zakazano! BEZ MILOSTI!
Foto: Jasmin Brutus / Alamy / Alamy / Profimedia

neverovatno

SRBIN JE, TO SE NE PRAŠTA! Cvetkovića sa porodicom izbacuju iz stana u Sarajevu, sve zakazano! BEZ MILOSTI!

Bosna i Hercegovina -

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BIH saopštio je da je za sutra, 10. januara, u 10 sati u Sarajevu ponovo zakazano izbacivanje iz stana građanina BiH srpske nacionalnosti Slobodana Cvetkovića, penzionera koji je pre rata kao medicinar radio u bivšoj Vojnoj bolnici u Sarajevu, zajedno sa suprugom Savkom.

Porodica Cvetković vodi višegodišnju borbu s vlastima FBiH kako bi nastavili da žive u svom stanu u Ulici Envera Šehovića, koji je otkupio i u celosti isplatio još u februaru 1992. godine, pre početka poslednjeg rata u BiH.

Cvetkovići, koji su ratne dane proveli u izbeglištvu i vratili se u Sarajevo, uspeli su da legalno uđu u posed stana i nastave da žive u njemu, zajedno sa sinom Sinišom koji boluje od cerebralne paralize i vezan je za invalidska kolica.

foto: Profimedia

U saopštenju Odbora ističe se da je slučaj porodice Cvetković samo jedan od stotine sličnih situacija s kojom su se suočili pripadnici bivše JNA, čak medicinski radnici koji su u predratnom periodu posedovali stan u Sarajevu ili u nekom od drugih gradova na području današnje Federacije BiH.

Podseća se da je i Ustavni sud BiH još 2012. godine doneo odluku kojom je obavezao Parlament FBiH da u roku od tri meseca uskladi odredbe Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo u delu koji se odnosi na utvrđivanje naknade, ali to ni do danas nije urađeno.

foto: Profimedia

Da je ta odluka ispoštovana, i Cvetkovići bi bili obeštećeni i mogli bi sebi obezbediti novi krov nad glavom.

Ovo je jedan od dokaza kako se otima srpska imovina u Federaciji BiH i krši Aneks sedam Dejtonskog sporazuma, u konkretnom slučaju u Sarajevu, iz koga je proterano oko 120.000 Srba, kaže se u sopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track