DODIK: Zakon u Crnoj Gori je diskriminatorski prema SPC, treba podržati njegovo ukidanje!
Foto: Youtube prtscr / WorldsApaRT

podrška SPC

DODIK: Zakon u Crnoj Gori je diskriminatorski prema SPC, treba podržati njegovo ukidanje!

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti neprihvatljiv, jer je njime učinjena diskriminacija prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenoj imovini i da treba podržati zahteve za njegovo ukidanje.

Dodik je naveo da se tim zakonom SPC i njena imovina pokušavaju staviti u nejasan status.

On smatra da treba podržati zahteve da taj zakon u Crnoj Gori bude ukinut i da SPC bude sigurna da može imati isti status kao što ga imaju i druge verske zajednice u toj državi.

"Diskriminacija, koja je učinjena, stvorila je to da su druge verske zajednice povlašćene, a SPC je ostala da se s njom obračunava", rekao je Dodik, koji je danas učestvovao u litiji ulicama Banjaluke u znak podrške srpskom narodu i SPC u Crnoj Gori.

On je dodao da su Katolička crkva, Jevrejska zajednica i Islamska zajednica napravili posebne ugovore sa crnogorskom državom, dok je status SPC jedino ostao nedefinisan, prenosi RTRS, pozivajući se na Srnu.

"Drago mi je što se srpski narod okuplja oko SPC u danima kada se obeležavaju važni datumi, kao ovaj današnji. I danas je Banjaluka pokazala da ima odgovornost prema ukupnom državnom i nacionalnom pitanju i zato je danas ovde bio impozantan broj ljudi", kazao je Dodik.

Dodik je naveo da je današnja litija u Banjaluci bila posvećena podršci srpskom narodu i Crkvi u Crnoj Gori u nastojanjima da se pokaže jedinstvo kada je reč o odbrani srpskih svetinja, ma gde da se nalaze.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / WorldsApaRT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track