ISPRAVKA Nije tačno da nije dokazana odgovornost VRS za masakr na Markalama
Foto: Youtube prtscr / ICTY

ISPRAVKA Nije tačno da nije dokazana odgovornost VRS za masakr na Markalama

Bosna i Hercegovina -

Naš portal je 5.2.2020. objavio vest o godišnjici granatiranja sarajevske pijace Markale koja se dogodila 1994. godine, i u kojoj se tvrdi da ne postoje dokazi da su pripadnici Vojske Republike Srpske počinili taj zločin, što je fekt-čeking portal raskrinkavanje.ba ocenio kao prenošenje lažnih vesti.

Naime, prema analizi ovog portala, činjenice o masakru na Markalama 1994. godine potvrđene su u presudama Haškog suda, a prema pisanju portala Detektor, koji izveštava o procesuiranju ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, za granatiranje Markala 5. februara 1994. godine osuđeni su bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) i to na doživotne kazne zatvora.

Sud je u utvrđivanju činjenica razmotrio nalaze "lokalnog istražnog tima koji je na dan eksplozije izašao na pijacu u 13:20 sati" i čija je "istraga trajala približno nedelju dana": sudsko veće je razmotrilo "zasebne izveštaje stručnih članova, između ostalih, balističara Mirze Sabljice, Hamdije Čavčića i Berka Zečevića". Sud je potom uzeo u razmatranje i izveštaje "vojnih posmatrača UN-a i članova tima 4. Francuskog bataljona UN-a" i nalaze još jednog tima UN-a koji je nastavio "ranije istrage (UN)" i bio ograničen "na analizu kratera i tehničke aspekte eksplozije", navodi se u analizi objavljenoj na portalu raskrinkavanje.ba.

Sudsko veće je, između ostalog, utvrdilo da je "minobacačka granata od 120 mm koja je 5. februara 1994. ispaljena na pijacu Markale i koja je ubila više od 60, a ranila više od 140 ljudi van razumne sumnje namerno ispaljena s teritorije pod kontrolom SRK-a", odnosno Vojske Republike Srpske.

Drugi masakr na Markalama desio se 28. augusta 1995. godine, nakon kojeg su snage NATO-a bombardovale položaje VRS-a, što je nedugo zatim dovelo do Dejtonskog sporazuma i okončanja rata u BiH, navodi Istinomer. Detektor navodi da su zaključci o tome da je pijaca Markale granatirana s položaja VRS-a 1994. i 1995. godine potvrđeni i u postupku bivšem vrhovnom komandantu VRS-a i prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Sve izjave i narativi da ne postoje dokazi da iza ove akcije stoje VRS su uklonjeni iz članka.

Kompletnu analizu pročitajte ovde.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / ICTY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track