Najnovije vesti

ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Problem BiH je to što nema dijaloga!
Foto: Printscreen Youtube/ RTRS vijesti

Predsednica republike srpske

ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Problem BiH je to što nema dijaloga!

Bosna i Hercegovina

Problem BiH je to što predstavnici tri konstitutivna naroda nikada nisu čak ni seli i otvoreno razgovarali o tome šta su čije potrebe, a kamo li da su nešto rešavali, izjavila je danas predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Povodom izjave predsednika SDA, Bakira Izetbegovića, da "neće prihvatiti uslovljavanje koje dolazi iz Republike Srpske koja traži odlazak sudija iz Ustavnog suda BiH, Cvijanovićeva kaže da ako je tako rekao, onda je njen jedini odgovor: "Žao mi je, opet se nismo razumeli".

"Mi želimo da uredimo sistem koji će biti dobar za sve, ali ako je Bošnjacima potrebna država koja će biti po meri jedino Bošnjacima onda smo se još manje razumeli. Problem ove države i jeste u tome što predstavnici tri naroda nikada nisu čak ni seli i otvoreno razgovarali o tome šta su čije potrebe, a kamoli da su nešto rešavali", navela je Cvijanović u intervjuu za Srnu, prenela je RTRS.

Prema njenim rečima, dva su objašnjenja za to: prvo je da su Bošnjake stranci razmazili i lakše im je, kaže, da otrče u neku ambasadu i iskukaju se nego da sednu sa partnerima i da razgovaraju.

Jer, onda se, kaže, mora nešto i uraditi, a ako se plače, onda će neko drugi odraditi posao.

"Drugo objašnjenje je da je uplitanje stranog faktora često bilo kontraproduktivno. Nekada mi deluje da je njima draže da budu posrednici i prenose poruke među nama nego da ohrabre unutrašnji dijalog. To je jedna loša stara navika. Ne može takva država uspeti. Zamislite, četvrt veka neko posreduje među predstavnicima naroda jer oni nisu kadri sami da sednu i da razgovaraju", navela je predsednika Republike Srpske.

Što se tiče bošnjačkih partija, Cvijanović kaže da njima naravno odgovara da strane sudije donose odluke koje odgovaraju njihovim političkim ambicijama i prekrajaju ustavni sistem umesto da štite ustavnos Upitana kako onda da se priča o budućnosti ako 25 godina u BiH nije moguće da se bar sjedne i razgovara, Cvijanovićeva kaže da je to očito teško.

" Ako je budućnost dogovor, onda je ima, ako je maltretiranje jednih od drugih ili od međunarodnog faktora, onda je nema. Što se mene tiče, razgovor je uvek prva i najbolja opcija, ali ne možete pričati sami sa sobom...", rekla je Cvijanović.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...