Najnovije vesti

IZNENADNI SASTANAK AMBASADORA KVINTE SA PREDSTAVNICIMA REPUBLIKE SRPSKE: Dodik se video sa ruskim ambasadorom
Foto: Marina Lopičić

napeto

IZNENADNI SASTANAK AMBASADORA KVINTE SA PREDSTAVNICIMA REPUBLIKE SRPSKE: Dodik se video sa ruskim ambasadorom

Bosna i Hercegovina
16:03h

Sastanak ambasadora zemalja Kvinte s predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH i najvišim zvaničnicima tog bosansko-hercegovačkog entiteta održan je danas u zgradi Predsedništva BiH u Sarajevu, a potom se srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik večeras u Istočnom Sarajevu sastao s ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovom.

Na prvom sastanku s jedne strane su bili ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, kao i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler.

Na drugoj strani, kako je objavljeno, bili su srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović, zamenik predseadavajućeg Doma Naroda parlamenta BiH Nikola Špirić i predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, ali je on demantovao da je bio na tom sastanku.

Agencija SRNA objavila je da je sastanak sa ambasadorima Kvinte inicirao Dodik. Taj sastanak nije bio zvanično najavljen. Po nezvaničnim informacijama koje je objavio sarajevski portal Klix, Dodik je stranim diplomatama preneo zaključke s jučerašnjeg sastanka zvaničnika RS da srpski predstavnici u državnim institucijama neće učestvovati u donošenju odluka o bilo kojem pitanju dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu više ne bi bilo stranih sudija.

Dodik je, kako se navodi, obavestio ambasadore da će ta odluka biti potvrdjena na posebnoj sednici Narodne skupštine RS 17. februara. Takva odluka je doneta pošto je Ustavni sud BiH odlučio da je vlasnik državnog poljoprivrednog zemljišta država BiH, a ne entiteti. Ambasadori Kvinte posle sastanka nisu dali izjave novinarima.

Dodik sastao se potom večeras u Istočnom Sarajevu s ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovom, koga je obavestio da srpski predstavnici u državnim institucijama BiH neće učestvovati u donošenju odluka dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu više ne bi bilo stranih sudija. Dodik je i Ivancovu preneo ;da će taj zaključak biti potvrdjen na posebnoj sednici parlamenta RS u ponedeljak, 17. februara, objavili su banjalučki mediji.

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: Marina Lopičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja