DODIK UPOZORIO SICILIJANOSA: Komšić krši Ustav BiH!
Foto: Marina Lopičić

reakcija

DODIK UPOZORIO SICILIJANOSA: Komšić krši Ustav BiH!

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik obaestio je predsednika Evropskog suda za ljudska prva Linosa Aleksandera Sicilijanosa da nije upoznat sa njegovom namerom da kandiduje Angeliku Nusberger za međunarodnog člana Ustavnog suda BiH, iako je to propisano Ustavom BiH.

U Ustavu BiH u tački 6, stav 1a piše da predsednik Evropskog suda bira tri člana Ustavnog suda BiH "nakon konsultacija sa Predsedništvom".

"Željko Komšić, trenutni predsedavajući Predsedništva BiH, nije me obavestio o Vašem pismu od 18. novembra 2019. godine i o Vašem izboru gospođe Nusberger kao kandidata za poziciju člana Ustavnog suda BiH, kao ni o Vašem zahtevu da se, u skladu sa Ustavom BiH, konsultujete sa Predsedništvom BiH u vezi sa Vašim izborom kandidata", naveo je Dodik u pismu upućenom predsedniku Evropskog suda za ljudska prava.

Srpski član Predsedništva BiH istakao je da ga Komšić nije obavestio ni o svom pismu koje je uputio predsedniku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Sicilijanosu 20. decembra prošle godine u kojem je naveo da će obaviti potrebne konsultacije sa ostala dva člana Predsedništva u skladu sa Ustavom.

"Gospodin Komšić se nikada nije konsultovao sa mnom, niti, koliko mi je poznato, sa gospodinom Šefikom Džaferovićem, iako je bio dužan da to uradi u skladu sa Poslovnikom o radu Predsedništva BiH i Ustavom BiH", naveo je Dodik.

Neinformišući o svom pismu i njegovom sadržaju druga dva člana Predsedništva, Dodik je konstatovao da je Komšić najozbiljnije prekršio Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsedništva BiH i stvorio opasan presedan koji je doveo u pitanje normalno funkcionisanje Predsedništva BiH.

"Na ovaj način doveo je u pitanje imenovanje gospođe Nusberger za člana Ustavnog suda BiH, jer se Predsedništvo BiH nikada formalno nije izjasnilo o Vašem predlogu", istakao je srpski član Predsedništva BiH u pismu predsedniku Evropskog suda za ljudska prva, preneo je portal RTRS.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track