PARLAMENT REPUBLIKE SRPSKE PODRŽAO DODIKOV VETO: Milov dolazak u BIH i Fronteks na granici štetni po interese Srpske!
Foto: Youtube prtscr / BN TV

podrška parlamenta

PARLAMENT REPUBLIKE SRPSKE PODRŽAO DODIKOV VETO: Milov dolazak u BIH i Fronteks na granici štetni po interese Srpske!

Bosna i Hercegovina -

Narodna skupština Republike Srpske podržala je jutros odluku srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da stavi veto na poziv druga dva člana Predsedištva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, da predsednik Crne Gore Milo Đukanović početkom marta poseti BiH.

Dvotrećinskom većinom, odnosno glasovima 56 narodnih poslanika podržan je i Dodikov veto u Predsedništvu na odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na teritoriji BiH.

Zaključke su potpisali SNSD, DNS, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska, Nezavisni klub SP, poslanička grupa SP i nezavisni poslanici.

Poslanici opozicionih stranaka, SDS i PDP, nisu prisustvovali glasanju.

Parlament je usvojio dva zaključka.

U prvom zaključku se navodi da Sporazum o statusu BiH i EU o delovanjima Fronteksa u najvećem delu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za RS neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća MUP RS.

foto: Video prtscr / RTRS

S ozbirom na to da je u njegovoj nadležnosti najveći deo graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenjice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

U drugom zaključku navedeno je da se zadužuje srpski član Predsedništva BiH da, u skladu sa ovlašćenjima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i EU o delovanju Fronteksa u BiH, uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Republike Srpske.

Posebna sednica trajala je skoro deset časova a obeležila je burna rasprava.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / BN TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track