Najnovije vesti

UNUKA AKADEMIKA MUHAMEDA FILIPOVIĆA OBJAVILA EMOTIVNU PORUKU: Žao mi je što moja curica neće upoznati dedu
Foto: Printscreen Youtube/FACE HD TV

tuga u porodici

UNUKA AKADEMIKA MUHAMEDA FILIPOVIĆA OBJAVILA EMOTIVNU PORUKU: Žao mi je što moja curica neće upoznati dedu

Bosna i Hercegovina

Akademik Muhamed Filipović preminuo je u 91. godini. Bio je filozofski pisac, teoretičar, esejista i jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih filozofa.

Jedna od njegovih unuka, Đula Filipović, na svom Instagram profilu objavila je emotivnu poruku u kojoj se oprostila od svog dede.

"Ovo je zadnja slika mene i dede. Znam da smo deda i ja kad je nastala ova slika razgovarali o budućnosti! I da mi je rekao da ne dam na sebe i da gde god ne budem shvaćena da samo odem tj. napustim! Moj deda Tunjo nikad nije dao na mene, bila sam njegova ruža i nosim ime po njegovoj i naninoj majci! Sve je znao, o svemu smo mogli pričati, nikad mu nije bilo bitno materijalno i volim sto svi mi njegovi unuci nismo materijalisti!

Žao mi je što moja curica neće upoznati dedu… ali znam da će itekako znati ko je on bio i šta je meni a i državi BIH značio", napisala je Đula Filipović, prenosi Radio Sarajevo.

Podećamo, Muhamed Filipović rođen je 3. avgusta 1929. godine u Banjaluci. Filipović je u rodnom gradu završio osnovnu i srednju školu. Filozofiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1952., a doktorirao 1960. godine.

Muhamed Filipović bio je član Akademije nauka i umetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsednik Bošnjačke akademije nauka i umetnosti.

Objavio je 14 knjiga, od kojih se izdvaja "Lenjin – monografija njegove misli", koja je prevedena na sedam jezika. Godine 1970. je dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

Kurir.rs/sarajevskasehara.com/Avaz.ba

Foto: Printscreen Youtube

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...