KORONA JE UNIŠTILA PRVI MAJ U BIH: Radnici susedne zemlje nemaju mnogo razloga za proslavu Praznika rada
Foto: Profimedia

tuga

KORONA JE UNIŠTILA PRVI MAJ U BIH: Radnici susedne zemlje nemaju mnogo razloga za proslavu Praznika rada

Bosna i Hercegovina -

Radnici širom BiH, kao i širom sveta, pozdravljaju Međunarodni dan rada danas u sve većoj neizvesnosti. Umesto da slave i odmaraju, za mnoge će danas prevladati strah za sopstvenu egzistenciju.

Efekti pandemije 3,2 miliona koronavirusa širom sveta, sa više od 230.000 mrtvih, još uvek su neshvatljivi u mnogim ekonomijama.

Svetske sile su već izašle sa izveštajima o gubitku desetina miliona radnih mesta. Stotine milijardi evra predviđeno je za otklanjanje posledica.

U Bosni i Hercegovini, koja ima vrlo krhku ekonomiju i osakaćuje sve lošijim socijalnim imidžom stanovništva, posledice pandemije su takođe ogromne. Na primer, u FBiH, za samo nekoliko sedmica, više od 25.000 građana ostalo je bez posla.

Vlasti vole dase hvale da su pravovremeno preduzele epidemiološke mere, što je rezultiralo, možda, nešto više od 1.700 zaraženih osoba (još uvek mali procenat ukupne populacije). Ali sve je veća kritika da nisu uspeli da blagovremeno izvrše ekonomske mere.

Tako mnoga preduzeća nedeljama čekaju na zakon o koroni čija je glavna stavka fond težak 500 miliona KM, koji bi trebalo da sanira posledice. Usvojen je prošle nedelje u Predstavničkom domu, ali je u Domu naroda, zbog procene da neće biti usvojen, rasprava pomerena za ponedeljak.

Ali čak i kada taj zakon stupi na snagu, kompanije će moći da podnesu zahtev za pomoć samo na osnovu stava 4. ovog zakona, uz dokaze o padu prometa od najmanje 20 procenata u istom mesecu prošle godine.

Da bi radna nevolja bila još gora, neki radnici u našoj zemlji koje su poslodavci zadržali na radnom mestu žalili su se da martovske zarade kojima su se sada nadali moraju biti vraćene poslodavcima.

A ova teza nažalost favorizuje da opet sve ide preko leđa radnika. Dakle, umesto slogana „Prvi maj je srećan praznik“, slobodno možemo reći da moramo preživeti ovaj maj i mesece koji će uslediti.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track