GODIŠNJICA Na burnoj sednici odbijen Vens-Ovenov plan!
Foto: Profimedia

GODIŠNJICA Na burnoj sednici odbijen Vens-Ovenov plan!

Bosna i Hercegovina -

Narodna skupština Republike Srpske na Palama odbacila je na današnji dan 1993. godine Vens-Ovenov plan, koji je ukidao Srpsku, a BiH predviđao kao državu sačinjenu od deset kantona

Tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević je, pod pretnjom većim sankcijama SR Jugoslaviji, prihvatio ovaj plan na sastanku sa Ovenom u Beogradu 24. aprila 1993. godine. Plan su prihvatili i muslimani, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i predstavnici hrvatskog naroda u BiH.

Oven je sazvao mirovnu konferenciju u Atini 1. maja 1993. godine na kojoj su učestvovale sve zaraćene strane.

foto: Profimedia

Predsednik Srpske Radovan Karadžić nije želeo da potpiše sporazum. Oven se uzdao da će Milošević, predsednik Crne Gore Momir Bulatović i predsednik Sr Jugoslavije Dobrica Ćosić uticati na Karadžića da potpiše sporazum.

Karadžić je, nakon višečasovnog ubeđivanja, pristao da potpiše, ali pod uslovom da plan ratifikuje Narodna skupština Republike Srpske.

Skupština je sazvana 5. maja 1993. godine na Palama. Prisustvovali su joj i Milošević, Bulatović, Ćosić i grčki premijer Konstantinos Micotakis, koji su ubeđivali srpske poslanike da prihvate plan.

foto: Profimedia

Pre glasanja, predsednik Skupštine Momčilo Krajišnik zatražio je pauzu i poslanici su otišli na konsultacije. Krajišnik i ogromna većina poslanika nisu bili za prihvatanje predloga, pa je Skupština odbacila plan.

foto: Profimedia

Nakon ovog burnog istorijskog zasedanja koje se završilo u prvim jutranjim časovima, SR Jugoslavija je 6. maja uvela sankcije Republici Srpskoj, kao što je Milošević i obećao u slučaju da plan bude odbijen.

Kurir.rs / ATV, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja