Najnovije vesti

ZABRANITE MISU ZA KOLJAČE IZ BLAJBURGA: Centar Simon Vizental apeluje na vlasti u BiH da ne dozvole sramnu komemoraciju
Foto: Profimedia, EPA

jasno

ZABRANITE MISU ZA KOLJAČE IZ BLAJBURGA: Centar Simon Vizental apeluje na vlasti u BiH da ne dozvole sramnu komemoraciju

Bosna i Hercegovina

Centar Simon Vizental, vodeća jevrejska organizacija za zaštitu ljudskih prava, pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da zabrane "blajburšku misu" u Sarajevu, najavljenu za subotu.

Kontroverzna komemoracija za pripadnike hrvatskih kvislinških, uglavnom ustaških snaga, ubijene na kraju Drugog svetskog rata, održava se svake godine u Blajburgu na jugu Austrije, ali je ove godine premeštena u Sarajevo i Zagreb, zbog ograničenja putovanja i zabrane masovnih okupljanja usled pandemije korona virusa.

Posle kapitulacije Nemačke, glavnina kvislinških hrvatskih snaga se ;predala britanskoj vojsci blizu Blajburga u Austriji, na granici sa Slovenijom. Dana 15. maja Britanci su izručili sve zarobljenike jugoslovenskim oružanim snagama. Uglavnom su izručeni pripadnici kvislinške Nezavisne države Hrvatske, ali i pripadnici slovenačkih i srpskih kvislinških jedinica, domobrani, četnici, ljotićevci i nedićevci.

Centar Simon Vizental saopštio je danas da odavanje pošte "genocidnoj ustaškoj državi (NDH) nije samo uvreda za žrtve i njihove porodice, već i za sve one koji se protive zločinima koje su počinile ustaše", navodi Asošiejted pres.

Desetine hiljada Jevreja, Srba i Roma, kao i Hrvata antifašista, stradale su u logorima smrti kojima su rukovodile ustaše, a masakr u Blajburgu istoričari smatraju osvetom pobedničkih boraca partizana, odmah po okončanju rata.

Komemoraciju za ubijene pripadnike hrvatskih kvislinških snaga, medju kojima je bilo i civila, tradicionalno u maju u Blajburgu organizuje udruženje "Počasni blajburški vod", uz pokroviteljstvo Sabora Hrvatske. Sabor nije bio pokrovitelj komemoracije jedino u vreme hrvatske vlade levog centra od 2012. do 2015. godine.

Zbog pandemije korona virusa, ovogodišnja komemoracija biće održana u subotu na tri lokacije, u Austriji, u Hrvatskoj i u BiH.

Najavljeno je da će centralnu komemorativnu ceremoniju u Sarajevu predvoditi nadbiskup Vinko Puljić, katolički sveštenik najvišeg ranga u BiH.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj biće molitva i polaganje venaca, dok je na groblju u austrijskom Unterlojbahu planirana molitva šefa Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, a kod spomenika na Blajburškom polju polaganje venaca.

Kurir.rs/Beta Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...