Najnovije vesti

ISPOVEST RADNIKA NA KRUZERU NA KOME JE ZAROBLJENO OKO 460 SRBA I BOSANACA Mnogi su se ubili, ne znamo kako da odemo kući
Foto: Atvbl.com

usred okeana

ISPOVEST RADNIKA NA KRUZERU NA KOME JE ZAROBLJENO OKO 460 SRBA I BOSANACA Mnogi su se ubili, ne znamo kako da odemo kući

Bosna i Hercegovina
11:00h

Oko 400 državljana Srbije i 58 državljana BiH je već dva i po meseca zarobljeno na brodovima kompanija "Rojal Karibijan" i "Selebriti" koji plove okeanima, a uprkos tome što nisu zaraženi virusom korona, onemogućeno im je da se avionom vrate u matične zemlje.

Umesto avionom, čelnici kompanija su im ponudili da se za Evropu vrate brodom starim preko 30 godina, koji nikada nije prešao okean. Prema rečima jednog od radnika na kruzeru "Samit", koji je u posedu kompanije "Selebriti", situacija nije bezazlena.

"Mi smo proveli 18 dana u izolaciji, nakon čega smo ostali na brodu. Zatim smo dobili ponudu, odnosno, način na koji bismo se mogli vratiti kućama. Ponuđen nam je brod star 30 godina, koji nikad nije plovio okeanom. Kapetan nam je prvobitno rekao da je brod tehnički ispravan za rad krosinga za Evropu, da bi nakon našeg protesta kazao da nije. Situacija nije nimalo naivna. Nešto više od dva meseca smo zarobljeni, ne znamo kada ni kako idemo kućama", kaže radnik za Atv.

foto: Atvbl.com

Kako ističe, na pojedinim kruzerima zbog situacije u kojoj su se našli nakon proglašenja pandemije virusa korona, neki od članova posade su počinili samoubistvo.

"Bilo je više samoubistava. Mnogi su popustili psihički jer gotovo tri meseca nisu sišli sa broda, zbog čega ne čudi što su podigli ruku na sebe. Žalosno je, do čega su ljudi dovedeni, pa moraju dizati ruku na sebe. Svi su u panici kako i šta dalje", objašnjava izvor.

Prema poslednim informacijama koje dobijaju od nadležnih, postoji šansa da se pojavi let za neke od zemalja regiona. "Javljeno nam je da bi sada trebalo iz Barbadosa letom da odemo za Hrvatsku ili Crnu Goru", dodaje on.

Na brodu, kaže, imaju hranu i novac, ali je situacija postala neizdrživa.

Podsećamo, najveći i najluksuzniji kruzer na svetu, "Harmonija mora", koji se nalazi u vlasništvu brodsko-turističkog giganta "Rojal Karibijan", a koji je osvojio nagradu "Najbolji novi kruzer" za 2016. godinu i tako i zvanično postao najbolji na svetu, dizajnirali su i pojedini srpski stručnjaci.

Izgradnja "Harmonije mora" trajala je dve i po godine, a "Rojal Karibijan" uložio je milijardu dolara da bi se najveći kruzer ikada napravljen otisnuo na otrvoreno more.

Kurir.rs/Atvbl.com, Foto: Atvbl.com

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track