VELIKI PODVIG HIRURGA U SRPSKOJ: Pacijentu spasli amputiranu šaku!
Foto: RTRS

muškarac se dobro oseća

VELIKI PODVIG HIRURGA U SRPSKOJ: Pacijentu spasli amputiranu šaku!

Bosna i Hercegovina -

Hirurški tim Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalisti ortopedije i traumatologije, uz veliku podršku anestezije izveli su replantaciju kompletne šake.

U UKC Srpske 8. juna je primljen pacijent V. Z. (42), sa traumatskom amputacijom leve šake na nivou ručnog zgloba.

"Klinička odluka o tome da li treba uraditi replantaciju zavisi od mnogo faktora, a prvenstveno od mišljenja da li će funkcija replantiranog dela tela biti bolja od eventualne proteze. Naši lekari su se odlučili na riskantan i komplikovan zahvat. Tokom šestočasovne operacije urađena je replantacija ekstremiteta, gde je učinjena stabilizacija ručnog zgloba spoljnim fiksatorom, a potom su povezani veliki krvni krvni sudovi, nervi, i tetive fleksora prstiju. Uspeh najviše zavisi od veštine hirurškog tima, a preživljavanje amputirane šake nakon replantacije u celini od mikrovaskularne rekonstrukcije krvnih sudova", navedeno je u saopštenju.

Iz UKC dodaju da je nekoliko dana nakon operacije, kada je konstatovano da je šaka vitalna, uključen fizikalni tretman.

"Takođe, urađena je i druga operacija kojom je zatvoren manji defekt kože zaostao na pravom zahvatu. Pacijent pokazuje dobre znakove oporavka, izvodi pokazane vežbe, pa se planira još najmanje jedna operacija kojom bi se povezale tetive ekstenzora i nastavile vežbe za dobijanje što većeg obima pokreta", kažu iz Univerzitetkog kliničkog centra.

Članovi hirurškog tima su lekari Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju dr Nikola Baroš, dr Miljan Petković i dr Zlata Čkonjović. Iz Klinike za ortopediju i traumatologiju u operativnom zahvatu učestvovao je dr Vladimir Anđić. Iz Klinike za anesteziju i intenzivno lečenje učestvovali su dr Bojan Tomanić, ansteziološki tehničari Aleksandar Macanović i Pero Rogić, te instrumentarke Mira Sukara Raca, Sonja Knežević i Biljana Bojić.

IZ UKC navode da o postoperativnom oporavku ovog pacijenta najbolji svjedoči činjenica da će prisutvovati konferenciji za novinare, koja će biti održana uskoro u UKC.

Kurir.rs/RTRS Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track