DODIK PORUČIO POSLANICIMA: Ako ne podržite mene, podržali ste Komšića i Džaferovića
Foto: Anadolija/Miomir Jakovljević

PITANJE VITALNOG NACIONALNOG INTERESA

DODIK PORUČIO POSLANICIMA: Ako ne podržite mene, podržali ste Komšića i Džaferovića

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik koji je potegao pitanje vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske zbog prihvatanja određenih pitanja u Predsedništvu BiH čime je ugrožena Republika Srpska, rekao je danas u Narodnoj skupštini da ako se ne podrži njegova izjava kojom je tražio da se ovo poništi, onda će (poslanici) podržati Džaferovića i Komšića.

"Molim vas da zaštitite interese Republike Srpske. Moje pokretanje ovog pitanja na NSRS je samoinicijalnog karaktera, a ovde je mesto odluke. Mi moramo kao Srpska afirmisati da je Republika Srpska mesto odluke i mjesto odluke Predsedništva. Ovde se moramo pojaviti kad god ugroze naša prava. Neću oklevati ni na bizarnim stvarima da pokrenem vitalni nacionalni interes. Previše je bilo skrnavljenja naših prava. Na vama je da odlučite šta ćete uraditi. Ja vas pozivam da odbacimo ove odluke i da podržite izjave koje sam dao. U drugom slučaju, mislim da bi to bilo loše za Republiku Srpsku. Ako ne podržite izjavu kojom sam tražio da se ovo poništi, onda ćete podržati Džaferovića i Komšića. To je jasno", rekao je Dodik u uvodnom izlaganju.

foto: Anadolija/Samir Jordamovıć

"Po sva tri ova pitanja je ugrožen interes Republike Srpske jer se zadire u ustavno-pravni poredak. Ova pitanja su dugo već u strukturama odlučivanja u organima na zajedničkom nivou", rekao je.

Zaštita vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda jeste tzv. "mehanizam", kojim bi trebalo da se osigura da se nijedna odluka "od vitalnog nacionalnog interesa" ne donese protivno interesima bilo kojeg konstitutivnog naroda.

Razlog da zatraži zaštitu vitalnog entitetskog interesa Dodik je pokrenuo zbog odluke da se odobri zaključivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija.

Takođe razlog je i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u programu za međunarodno ocenjivanje učenika (PISA) u 2021. godini.

Kurir.rs/Atbl.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track