DODIK: Crna Gora je rekla kakvu vlast želi! Umesto državničke čestitke, iz Sarajeva stiže plač kao da su oni izgubili!
Foto: Youtube prtscr / FTV

štetno uplitanje

DODIK: Crna Gora je rekla kakvu vlast želi! Umesto državničke čestitke, iz Sarajeva stiže plač kao da su oni izgubili!

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Crna Gora na izborima rekla kakvu vlast želi u naredne četiri godine, te da je uplitanje bilo koga sa strane u tu činjenicu i štetno i opasno.

Slušajući ovih dana hrvatskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Žejka Komšića i Šefika Džaferovića, lidera SDA Bakira Izetbegovića, ili reisa Huseina Kavazovića neko bi pomislio da su oni ili njihova politika poraženi u Crnoj Gori i da su se incidenti, koji su sigurno za osudu, desili na teritoriji BiH.

"Crna Gora ima svoje i policijske i pravosudne organe, ima svoju Islamsku zajednicu i smatram da su i jedni i drugi sposobni da ta pitanja reše bez sufliranja iz Sarajeva", rekao je Dodik u izjavi za Srnu, a prenela je RTRS.

Izrazio je pritom zadovoljstvo zbog činjenice da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori veoma brzo reagovala, stala u zaštitu suživota i dobrih odnosa sa muslimanima, koji su ih, važno je podsetiti, svih proteklih meseci podržavali u borbi za očuvanje svetinja.

foto: Youtube prtscr / Faktor.ba

Jasno mu je, kaže, da je Komšić pre izbora otvoreno podržao crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, ali sada mora da bude svestan da je lider DPS-a sa koalicionim partnerima poražen na izborima i da je Crna Gora rekla ko želi da upravlja državom u narednom periodu.

"Priča o velikosrpskom projektu, koju podgrejava Komšić, nije ništa drugo do pokušaj zastrašivanja ljudi van Crne Gore, nedolično uplitanje u pitanja susedne države i kreiranje atmosfere u kojoj se pobednici izbora unapred proglašavaju destruktivcima, a da ništa nisu stigli ni da urade" ističe Dodik i dodaje da bi neko na osnovu reakcija iz Sarajeva mogao pomisliti da se iza brige za bošnjačku zajednicu krije opasna antisrpska politika koja priznaje pravo na Crnu Goru svima osim Srbima.

Zanimljivo je, ocenio je Dodik, da za vandalizam u nekoliko mesta u Crnoj Gori Komšić optužuje pristalice partija koje su pobedile na izborima, ne zapitavši se ni za trenutak zašto bi to bilo u intersu pobednika.

foto: Kurir Tv

Kvalifikacija na račun dela koalicije koja je pobedila na izborima u Crnoj Gori da "podržava četničko divljanje" je ogledalo rasuđivanja Željka Komšića, koji ni nakon 25 godina od završetka rata očito nije skinuo uniformu takozvane Armije BiH, i koji još vodi virtuelne ratove sa virtuelnim protivnicima, istakao je Dodik.

Umesto državničke čestitke sa željom da se i sa budućom vladom Crne Gore ostvaruje saradnja, iz Sarajeva se, kaže, poslednjih dana čuje plač zbog činjenice da je narod Crne Gore odlučio kako je odlučio.

"Političko i versko Sarajevo pokušava da internacionalizuje incidente u Crnoj Gori, misleći da time pomaže odlazeću vlast, što je ne samo nedolično već i jako opasno i štetno. Nikada nisam krio na kojoj strani su bile moje simpatije na ovim izborima u Crnoj Gori, kao što nisam krio da mi otvoreno podržavamo borbu SPC za ostvarivanje njenih prava u toj državi, ali nikada ne bih svojim rečima ili delima sebi dao za pravo da uređujem odnose u Crnoj Gori, niti da od pobednika izbora, pa bili to i oni sa kojima se nisam slagao pravim baba roge", naveo je Dodik.

On je poručio da je Podgorica bila i ostaće crnogorska, baš kao što je Banjaluka bila i ostala krajiška lepotica, prestonica Republike Srpske.

"Zato preporučujem svojim kolegama iz Predsedništva da se prihvate posla u svojoj zemlji, a da Crnoj Gori požele napredak i ostvarenje ciljeva koje kao država zacrtaju", rekao je Dodik.

Istakao je da je odgovornost za stabilnu i mirnu Crnu Goru i dalje na partiji koja trideset godina vna vlast u toj zemlji, ali i na svim ostalima.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / FTV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja