FORMIRAN PREDMET PROTIV MEHMEDAGIĆA: Muljao sa predsednikom Suda BiH, a to je samo deo optužbi
Foto: Youtube prtscr/ RTRS

diskreditovao protivnike sda

FORMIRAN PREDMET PROTIV MEHMEDAGIĆA: Muljao sa predsednikom Suda BiH, a to je samo deo optužbi

Bosna i Hercegovina -

U Tužilaštvu BiH formiran je predmet na osnovu krivične prijave protiv direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića koju je dostavila grupa zaposlenih u toj agenciji.

"Tužilaštvo BiH je primilo prijavu. Formiran je predmet koji je dat u rad postupajućem tužiocu. U toku su provere navoda iz prijave", navodi se u odgovoru iz Tužilaštva BiH.

Mehmedagića optužuju za stvaranje paraobaveštajnog centra u korist SDA, a u prijavi se detaljno opisuje prisna veza Mehmedagića i predsednika Suda BiH Ranka Debeveca.

Neki od navoda iz prijave su izazivanje nacionalne i verske mržnje, neovlašćeno prisluškivanje, sve u svrhu diskreditacije političkih protivnika SDA.

U krivičnoj prijavi se navodi da se prisnost Mehmedagića i Debeveca vidi iz sve češćih zahteva OBA za posebnim istražnim radnjama, odnosno prisluškivanjem uglavnom političkih protivnika SDA i lica koja osporavaju Osmicinu diplomu što mu odobrava predsednik Suda.

"Debevec izlazi u susret direktoru, jer mu je Mehmedagić obećao da će ga zadržati na mestu predsednika i sprečiti istragu koju Tužilaštvo sprovodi protiv njega. Debevec i Mehmedagić su pokušali i u Direkciji za koordinaciju policijskih tela BiH da zaustave slanje dopisa Tužilaštva BiH prema Interpolu u vezi sa imovinom i identitetom Debeveca u Španiji, ali su radnici DKPT odbili da učestvuju u tim radnjama", navodi se u delu krivične prijave.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da je prijava osnovana, te da je Tužilaštvo dužno da sprovede temeljnu istragu.

foto: Beta

On navodi da je OBA danas muslimanska milicija SDA.

"Ona je Hezbolah SDA, Osman Mehmedagić je čovek koji je počinio dela falsifikovanja diplome i koji je pretvorio državnu agenciju u privatnu, stranačku vojsku i Debevec mu je tu pomogao", ističe Galijašević.

Galijašević kaže i da Debevec kao državljanin Španije nikako ne može biti predsednik Suda BiH.

"Ne može španski državljanin biti predsednik Suda BiH, istovremeno u Španiji ne može biti neko ko je državljanin BiH, jer Španija nema međudržavni ugovor o dvojnom državljanstvu sa BiH. On se morao odreći jednog, jer vara i Španiju i BiH", napominje Galijašević.

U Ambasadi Španije u Sarajevu za RTRS je rečeno da ne mogu potvrditi, a ni demantovati da Debevec ima njihovo državljanstvo.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track