Najnovije vesti

SDA OBRUKALA OSNIVAČA ALIJU: U centru Sarajeva osvanule ploče sa citatima Izetbegovića, mnogi nisu njegovi!
Foto: Profimedia

glup čovek JE mrtav i kad je živ

SDA OBRUKALA OSNIVAČA ALIJU: U centru Sarajeva osvanule ploče sa citatima Izetbegovića, mnogi nisu njegovi!

Bosna i Hercegovina

Socijaldemokratska partija pozvala je SDA, kako su rekli, "predizborne aktivnosti njihovih struktura u Sarajevu", da istraže poreklo citata pre nego što će ih ovekovečiti uklesane u kamenu i zasađene u Sarajevu.

"Mi u SDP-u nemamo problema sa neznanjem ili nepismenošću kadrova SDA. Već smo navikli da zloupotrebljavamo javna sredstva za predizbornu kampanju. Međutim, u poslednjem činu nanose veliku sramotu čitavom gradu, što će opet biti ismevano u regionu i šire. „Ovoga puta to neće biti„ biseri “Abdulaha Skake, već„ biseri mudrosti “koji se pripisuju Aliji Izetbegoviću“, rekao je SDP.

Kažu da je SDA nakon krađe mesta gradonačelnika sada počela krasti i citate.

„Kada je Nedžad Ajnadžić odlučio da uzurpira javni prostor sa„ citatima “Alije Izetbegovića, nije bio ni svestan sramote koju je sebi pripremio, niti da je ovim potezom trajno posramio osnivača SDA Aliju Izetbegovića jer je podmetnuo citate koji mu nisu pripadali, poručili su iz stranke.

Naime, citat „Nauka otkriva, umetnost stvara“ pripada britanskom slikaru Džonu Opiju iz 18. veka, koji je u svom spisu preneo Alija Izetbegović.

"Nećemo ulaziti u analizu nekih drugih urezanih citata o mudrosti, znanju i neznanju koji se mogu posmatrati kao približne parafraze pojedinih manje ili više poznatih izreka. To ćemo prepustiti stručnoj zajednici. SDA očigledno ne zna razliku između falsifikovanja i falsifikovanja. su već pripremili ovu prvorazrednu sramotu za građane na njihov račun, pozivamo SDA da ukloni svoju predizbornu stenu na putu kako bi ljudi mogli nesmetano prolaziti bez teturanja po spomenicima sa falsifikovanim citatima, u suprotnom mogu barem brušiti ime autora i potpisati citat pravim autorom. Sigurni smo da pokojni Džon Opie nije mogao ni sanjati da će njegov citat biti ovekovečen u Sarajevu.

Kažu da je SDA ove godine otvorila sezonu „šalabahtera i plagijarizma“.

"Teško je zaključiti da li je pokušaj SDA da se promoviše javnim novcem preko Alije Izetbegovića tužniji, ili je odabrao plagijat od toliko citata. Sigurno je da Alija Izetbegović nije zaslužio takve naslednike. Umesto spomenika osnivaču SDA dobili smo nove spomenike gluposti, neznanju i nepismenosti SDA. U svakom slučaju, urezujući ovu sramotu u kamen, može se reći da je SDA i dalje negirala ideju da je 'glup čovek mrtav i kad je živ' ", zaključili su.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...