Najnovije vesti

DIREKTOR OBA BiH POD JOŠ JEDNOM ISTRAGOM: Zbog spornih snimaka iz Pošte Tužilaštvo reagovalo
Foto: Youtube prtscr/ RTRS

prvo sumnjiva diploma, sad i zloupotreba položaja

DIREKTOR OBA BiH POD JOŠ JEDNOM ISTRAGOM: Zbog spornih snimaka iz Pošte Tužilaštvo reagovalo

Bosna i Hercegovina

Direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA) Osman Mehmedagić Osmica našao se pod još jednom istragom Tužilaštva BiH.

Naime, ranije je protiv njega otvorena istraga zbog osnova sumnje da je zloupotrebio položaj ili ovlašćenja, odnosno, proverava se da li Mehmedagić ima validnu fakultetsku diplomu. Poznato je da buka oko njegovog obrazovanja traje već mesecima, a prema određenim informacijama, Mehmedagić je navodio i diplome tri fakulteta. Poslednja je ona Američkog univerziteta u Sarajevu.

Međutim, Tužilaštvo BiH je pokrenulo još jednu. Na pitanje da li je pokrenuta istraga o objavljivanju snimaka nadzorne kamere iz poslovnice JP Pošta, u vezi za podnošenjem anonimne prijave protiv Mehmedagića, te da li se istraga odnosi na radnike OBA i koje, portparol ove institucije Boris Grubešić je kazao kako je Tužilaštvo, odmah nakon objavljivanja navedenog sadržaja, preduzelo aktivnosti.

Tužilaštvo BiH sprovodi istragu protiv Osmana Mehmedagića Osmice i radnika OBA, Muhameda Pekića, a u slučaju izuzimanja snimaka videonadzora iz JP Pošta, javnog objavljivanja snimaka i ličnih informacija Mirele Bubalo, savetnice ministra MUP-a FBiH Aljoše Čampare.

Mehmedagić i Pekić pod istragom su zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja ili ovlašćenja i odavanje tajnih podataka.

Naime, 27. augusta ove godine podnesena je anonimna prijava radnika OBA-e protiv Mehmedagića. U medijima su se samo nekoliko dana nakon toga pojavili snimci videonadzora iz JP Pošta, tačnije poslovnice na Trgu solidarnosti broj 37 u Sarajevu, na kojima se vidi nepoznata žena, za koju je objavljeno da je navodno Mirela Bubalo, pa su javno izneseni njeni lični podaci, uključujući i adresu stanovanja.

Prema informacijama Raporta, Osmica je, postupajući u svom ličnom interesu, a zanemarujući Zakon o OBA-i BiH te Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, počeo istraživati ko stoji iza anonimne prijave.

Naložio je Muhamedu Pekiću, koji i inače važi za osobu od njegovog poverenja, da slučaj istraži. Pekić, koji je pod svaku cenu hteo da zaštiti svog šefa, od direktora JP Pošta Mirsada Mujića zatražio je snimke videonadzora. Instrukcije za to je dobio od Osmice. Mujić je snimke iz poslovnice JP Pošta u ulici Trg solidarnosti broj 37 lično predao Pekiću.

Iako je zahtev imao oznaku „interno“, snimci videonadzora pojavili se su u javnosti, čime je nanesena šteta JP Pošta, ali i Mireli Bubalo.

Bubalo je odmah nakon objavljivanja videosnimaka negirala bilo kakvu povezanost sa prijavom koja je podnesena protiv Osimice. Zbog štete koja joj je nanesena, podnela je krivične prijave protiv nekoliko osoba, uključujući i Osmicu.

„O meni su na nezakonit način prikupljani lični podaci koji su objavljeni javno – poput adrese, imena majke i oca, ličnih podataka supruga – što govori da je neko iz OSA BiH nezakonito pristupao i Sistemu zaštite identiteta građana (CIPS). U lažnom tekstu o tome da sam podnela krivične prijave objavljena je adresa mog prebivališta, a otišlo se čak i korak dalje pa je u tekst ugrađena mapa koja pokazuje jasan put do ulaznih vrata mog doma! Zbog satanizacije u režiji Osmana Mehmedagića živim u strahu i moj život pretvoren je u pakao“, pojasnila je Bubalo.

Kurir.rs/Banjaluka.net

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...