Najnovije vesti

DODIK PORUČIO: U BiH ne postoji potencijal za rat! BiH je zarobljena iluzijom, ne može da dođe do realnog političkog života
Foto: Printscreen Youtube/ ATV

srpski član predsedništva bih

DODIK PORUČIO: U BiH ne postoji potencijal za rat! BiH je zarobljena iluzijom, ne može da dođe do realnog političkog života

Bosna i Hercegovina

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će danas svima s kojima bude razgovarao u Briselu reći da je intervencionizam međunarodne zajednice doveo BiH do toga da je u njoj nemoguć normalan politički život zasnovan na konsenzusu.

"BiH je zarobljena iluzijom koju su posejali međunarodna zajednica i Bošnjaci. BiH ne može da dođe do realnog političkog života u kojem postoje tri konstitutivna naroda koji treba da se dogovaraju konsenzusom, nego se stalno pokušava pribeći nekom nametanju", rekao je Dodik sinoć za ATV.

On je istakao da je kongresmen iz SAD, koji predlaže rezoluciju o BiH, plaćeni bošnjački lobista, što je, kaže, svima poznato.

Dodik je podsetio da svaki narod ima pravo na samoopredeljenje i državu na čemu se zasnivala civilizacija i da u BiH ne postoji potencijal za rat.

"Ovo pravo se vraća polako. U svojim komunikacijama koje nisu beznačajne mogu da spoznam stvari koje su drugačije. Recimo, na nekom forumu u Briselu se vodi razgovor na veoma visokom nivou o tome šta uraditi na zapadnom Balkanu i onda ima ljudi koji kažu da Srbima u BiH treba dati državu", naveo je Dodik.

Dodik je izjavio i da se zalaže za ideju da svi građani Republike Srpske automatski dobiju državljanstvo Srbije.

"Pokušavam da privolim vlasti u Srbiji da prihvate automatsko državljanstvo Srbije za građane Republike Srpske. Potpuno sam uveren da ova bezočna laž koja se zove BiH ne može da funkcioniše u situaciji kada se degradira srpski narod", naveo je Dodik.

On je najavio da će nakon izbora novog saziva Vlade Srbije prva poseta zvaničnika Srbije biti Republici Srpskoj i Banjaluci.

"To sam se dogovorio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao što ćemo mi nakon toga posetiti Srbiju. Naša saradnja je veoma dobra i treba da bude proširena, a uradili smo mnogo kapitalnih stvari, među kojima je nastavni program i neophodan je što veći stepen integracije zato što je reč o istom narodu", rekao je Dodik za ATV.

On je istakao da je Srpska zahvalna Srbiji što ima volju da na ovakav način deluje.

Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom, Dodik je ponovio da je na vreme shvatio da je predsednik Milo Đukanović ušao u završnu fazu degradacije srpskog identiteta jer je hteo da oduzme imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen Youtube/ATV

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...