ZDRAVSTVENI SISTEM U REPUBLICI SPRSKOJ NA IVICI PUCANJA: Kovid odeljenja u bolnicama su puna, a lekari su na izmaku snaga
Foto: EPA / Fehim Demir

kovid-19

ZDRAVSTVENI SISTEM U REPUBLICI SPRSKOJ NA IVICI PUCANJA: Kovid odeljenja u bolnicama su puna, a lekari su na izmaku snaga

Bosna i Hercegovina -

Nagli skok broja zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj doveo je zdravstveni sistem na ivicu kolapsa, a u pojedinim bolnicama "kovid" odeljenja su puna, dok su zdravstveni radnici na izmaku snaga, pise banjalučki Glas Srpske.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je za banjalučki dnevnik da se ova ustanova sprema da preseljava pacijente na lokaciju stare pulmologije.

"Klinika za infektivne bolesti je puna. Imamo još nekoliko slobodnih kreveta. Zdravstveni radnici su iscrpljeni i premoreni", rekao je Đajić.

Govoreći o "hladnom programu", Đajić je rekao da se za sada sve radi, ali da će se u narednom periodu prilagođavati epidemiološkoj situaciji.

"Svim pacijentima smo do sad pružali zdravstvenu zaštitu na najvišem nivou, ali ako se građani ne budu pridržavali preporučenih mera, doćiće do još većeg rasta broja zaraženih, a da ne govorim o tome da bismo mogli doći u situaciju da bolnice ne mogu da prime pacijente", upozorio je Đajić.

Kapaciteti su popunjeni i u Bolnici u Gradišci, a prvi čovek te zdravstvene ustanove Rajko Dodik ističe da se situacija usložnjava iz dana u dan, jer broj zaraženih raste.

"Imamo još dva mesta u kovid odeljenju. Ili ćemo menjati način rada ili ćemo zdravstvenu ustanovu pretvoriti u kovid bolnicu", rekao je, između ostalogo Rajo Dodik i istakao da ni kadrovski nisu obezbeđeni, jer nemaju infektologa.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track