Najnovije vesti

DODIK: Potpisivanje Dejtonskog sporazuma istorijski datum za ceo svet
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

osnova za sve dogovore

DODIK: Potpisivanje Dejtonskog sporazuma istorijski datum za ceo svet

Bosna i Hercegovina

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, ocenio je danas da je potpisivanje Dejtonskog sporazuma istorijski datum za ceo svet, jer je uspostavljen mir na osnovu političkog dogovora o političkom sistemu u BiH i omogućena stabilnost i pomirenje.

On je, nakon sastanka članova Predsedništva BiH s visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, rekao da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je to osnova za sve dogovore, kao i da apstraktna priča o građanima neće moći da pruži rezultate.

Dodik je istakao da Republika Srpska obeležava dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao svoj državni praznik, dok to nije slučaj u Federaciji BiH.

foto: EPA/FEHIM DEMIR

On je ocenio da je konsenzus u BiH oko Evropske unije vredno dostignuće koje je postignuto u BiH.

"Zamolili smo Vas da učinite sve da u idućoj godini BiH dobije status kandidata. To je nova dinamika koja bi pružila nove uslove i okolnosti za gradnju svih onih stvari koje ste nas podučili", poručio je Dodik Borelju.

Dodao je i da je BiH izgubila ogromne javne prihode zbog epidemije virusa korona.

"Deo toga smo rešavali kroz aranžman sa MMF-om i sa Evropskom komisijom, ali je očigledno da je to istrošeno i da treba novi paket pomoći kako bi mogli da prevaziđemo izazove u nekoliko narednih meseci", ukazao je Dodik.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...