DODIK: Neću podržati povećanje NATO snaga u BiH! Nijedna vojna sila ne može da uđe bez konsenzusa u Predsedništvu!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

uoči posete lavrova

DODIK: Neću podržati povećanje NATO snaga u BiH! Nijedna vojna sila ne može da uđe bez konsenzusa u Predsedništvu!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je ruska uloga u Republici Srpskoj i BiH konstruktivna i istakao da je neosnovan napad pojedinih zapadnih zemalja, ali i ostala dva člana Predsedništva, koji tvrde da Rusija ima negativan uticaj na BiH. Takođe je dodao i da neće podržati odluku o eventualnom povećanju NATO snaga u BiH.

Dodik je, uoči sutrašnje posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srpskoj i BiH, za RTRS rekao da će se Lavrov sastati sa sva tri člana Predsedništva, ali i da će on imati odvojen sastanak s njim.

"Saradnja Srpske i Rusije biće nastavljena i u političkom i ekonomskom i svakom drugom obliku, bez obzira na pritiske i Zapada i političkog Sarajeva", istakao je Dodik. Lavrov će, prema protokolu, prvo posetiti Istočno Sarajevo.

Dodik je dodao i da neće podržati odluku o eventualnom povećanju NATO snaga u BiH, koje zagovaraju američki kongresmeni, a očekuje Sarajevo. On je istakao da se povećanje snaga NATO u BiH, posebno u distriktu Brčko, ne može ostvariti bez odluke Predsedništva BiH i njegove saglasnosti.

Nijedna vojna sila, kako je rekao, ne može da uđe u BiH bez sporazuma i konsenuza u Predsedništvu.

"Kako će oni sad stacionirati snage, ako Predsedništvo ne odobri? A u Predsedništvu se odlučuje konsenzusom, a tu sam ja i ja sam protiv toga", istakao je Dodik.

Poručio je da Republika Srpska u svom programu nema secesiju.

"Ali, nismo spremni da trpimo stalne najave kako treba ukinuti Republiku Srpsku. I sad poručujem, ako neko hoće da ukine Republiku Srpsku, mi više nemamo šta da tražimo u BiH", podvukao je Dodik.

To, kako kaže, nije ništa pogrešno i politički nekorektno.

"Politički je nekorektno to što neko traži ukidanje Republike Srpske" kaže Dodik.

Srpski narod ima pravo na slobodu i samostalnost, rekao je on.

"Ovaj narod svoju slobodu upražnjava tako što samostalno donosi svoje odluke i neće dozvoliti da neko drugi u njegovo ime odlučuje", naglasio je Dodik.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track