Najnovije vesti

CRNI REKORD BIH: Po broju umrlih od korone četvrti na svetu!
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

tuga

CRNI REKORD BIH: Po broju umrlih od korone četvrti na svetu!

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina zauzima zastrašujuće četvrto mesto u svetu po broju umrlih na milion stanovnika.

Ovi šokantni podaci objavljeni su prvog dana 2021. godine na veb stranici vorldometers.info, gde nezavisni tim istraživača, programera i volontera u realnom vremenu objavljuje svetske statistike iz različitih oblasti života.

Koliko su ti podaci pouzdani, govori činjenica da se na statistiku vorldometers.info oslanjaju britanska vlada, američki univerzitet „Džon Hopkins“, kao i svetski mediji „Fajnenšel Tajms“, „Njujork Tajms“, BBC ...

Prema najnovijim podacima u vezi sa pandemijom koronavirusa, BiH je četvrta na listi 218 zemalja u BiH sa 1.249 umrlih na milion stanovnika. Gore od nas su Slovenija, Belgija i San Marino. Slovenija beleži 1.365 smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Kada je reč o ostalim zemljama bivše Jugoslavije, iza nas su Severna Makedonija sa 1.214, Crna Gora sa 1.097, Hrvatska sa 1.008 umrlih na milion stanovnika. Situacija je mnogo bolja u Albaniji koja ima 415 umrlih i u Srbiji sa 381 umrlih na milion stanovnika.

"Nažalost, statistika je sledeća. Prema zvaničnim podacima dostavljenim našim institutima, koji se akumuliraju u zajedničkoj bazi podataka covid19.ba, mi smo na četvrtom mestu. U BiH imamo visoku stopu smrtnosti, a za to postoji nekoliko razloga", kaže epidemiolog Andrea Jurić, Direktor Instituta za javno zdravlje Zapadnohercegovačkog kantona.

Ističe da su nedostatak ulaganja u javno zdravlje i nedostatak epidemiologa na terenu među razlozima za ovu situaciju.

"U FBiH imamo 50 epidemiologa, a pogledajte koliko ih ima u Hrvatskoj, koliko regionalnih zdravstvenih zavoda ima epidemiologa i drugih stručnih saradnika. Drugi razlog je taj što na terenu nemamo sanitarnih inspektora koji bi kontrolirali mere koje su usvojile FBiH i županije“, kaže dr. Jurić.

Ona dodaje da nove mere nemaju smisla u situaciji kada se postojeće ne sprovode i poziva nadležne da se bave njihovom primenom, da u odsustvu inspektora angažuju policiju i komunalne redare, jer nema kontrole na terenu.

Među razlozima visoke stope smrtnosti, tvrdi Jurić, je i praksa da mnogi pacijenti pokušavaju da se leče kod kuće.

"Svakako je potrebno, čak i sada nije kasno da se neke stvari urade, jer će nas izolovati kao rezervat. Nemamo vakcine. Dok druge već počinju da se vakcinišu, mi nemamo pojma kada ćemo dobiti svoje, koliko, šta i od koga ćemo dobiti“, ističe Jurić.

Kurir.rs/Avaz

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...