BOSNA DOBILA SVOJU SKIJAŠKU SKAKAONICU: Ko je hrabar neka dođe u VIKIĆE i proba da skoči, a da ne polomi noge
Foto: Foto Printscreeen Twitter

Amatersko takmičenje

BOSNA DOBILA SVOJU SKIJAŠKU SKAKAONICU: Ko je hrabar neka dođe u VIKIĆE i proba da skoči, a da ne polomi noge

Bosna i Hercegovina -

Selo Vikići kod Bihaća u Unsko -sanskom kantonu preko noći zahvaljući društvenim mrežama postalo je popularno kada je otkriveno da se u njemu održavaju amaterski skijaški skokovi. Međutim, ovaj nesvakidšnji amaterski sportski događaj nije od skora.

Naime, u ovom malo bosanskom selu koje se nalazi na samoj granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske u samoj blizini nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava već punih 13 godina održavaju se amaterski skijaški skokovi.

Po uzoru na prave skakonice po uzoru na one u Garmiš-Paterkirhenu, Obesdorfu i Planici, meštani ovog sela odučili su da promovišu svoje malo mesto.

Najpre su napravili skakaonicu koja je visoka nekih metar i po, a čiji zalet je sotinjak metara u šumi. Ovo je pravi izazov za hrabre i one koji su spremni da okušaju sreću i skoče sa skakaonice.

Mešutim skočiti sa ovakve skakonice je pravi izazov za hrabre amatere, koji umesto specijalizovanih skija pravljenih isključivo za skijaške skokove koriste skije za klasični spust.

Vikići, skijaški skokovi, takmičenje
foto: Foto Printscreeen Twitter

Tradicija ovog takmičenja jeste da ga otvaraju najmlaši sa skokovima, a onda se polako kako vreme odmiče stiže do najstarijih.

Rekord skoka na improvizovanoj skakaonici kreće se 20 metara.

Vikići, skijaški skokovi, takmičenje
foto: Foto Printscreeen Twitter

U zavisnosti od hrabrosti i veština učesnika ponekad i medicinske ekipe koje dežuraju imaju punu rekue posla posebno za one koji nisu vični skijama ili su stali na njih, ali žele da imaju pet minuta slave.

Kurir.rs/Andrej Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track