DODIK: Visoki predstavnik u BiH je prošlost, naneo je dosta štete Republici Srpskoj, a ništa dobro nije doneo BiH
Foto: Tanjug Printscreen

Opstanak moguć uz dogovor tri naroda

DODIK: Visoki predstavnik u BiH je prošlost, naneo je dosta štete Republici Srpskoj, a ništa dobro nije doneo BiH

Bosna i Hercegovina -

Visoki predstavnik u BiH (OHR) je prošlost, izjavio je večeras srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i naglasio da je jedini način opstanka BiH dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je za Alternativnu televiziju rekao da je OHR naneo mnogo štete Republici Srpskoj, a da nije doneo ništa dobro BiH.

"To je olupina i blef održavan 20 godina koji je naneo mnogo štete Republici Srpskoj, a nije naneo ništa dobro BiH, jer nema nijedne od onih mera koje je OHR nasilno preneo na nivo Sarajeva ili BiH da je bila od koristi. Nijedna takva mera nije dala benefite koje su očekivali", rekao je Dodik, a prenosi RTRS.

Govoreći o interevencijama OHR povodom izbora u Mostaru, Dodik je rekao da je to samo pokušaj da se OHR vrati na scenu, "a ne nešto što bi moglo biti ozbiljno".

On je nazvao "totalno promašenom pričom" to što, kako je naveo, Bošnjaci očekuju da će predsednik SAD Džžozef Bajden dozvoliti Evropljanima da "masovno intervenišu i slome Republiku Srpsku".

Dodik je naglasio da samo dva entiteta i tri naroda mogu da se dogovore da BiH žživi i dodao da u BiH nema ničeg uspešnog zbog "neefikasnih mera" OHR u proššlosti.

"Mogu oni da pišu izveštaje i da se hvale kako su nešto uradili, ali je vidljivo da je BiH zemlja u totalnoj paralizi i da nema šanse da se pokrene sa intervencionizmom stranog faktora i to je nešto što OHR svrstava na smetlište i treba da ide odavde", poručio je Dodik.

On je podsetio da je Srpska protiv dolaska novog visokog predstavnika i istakao da će stalno ukazivati na činjenicu da visoki predstavnik u BiH mora biti zakonito doveden, a to znači da, uz ostale, i Republika Srpska da svoju saglasnost.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja