Najnovije vesti

DODIK: Polako se razotkriva istina o stradanju Srba u Jasenovcu
Foto: Printskrin Tanjug

poseta manastiru jasenovac

DODIK: Polako se razotkriva istina o stradanju Srba u Jasenovcu

Bosna i Hercegovina

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je da je mnogim generacijama ostalo nepoznato stradanje Srba u Jasenovcu, ali da se polako razotkriva istina o tom logoru.

Dodik je istakao da istina ne može biti zanemarena, da je reč o zločinu koji su počinile ustaše, a komunisti u produženom delovanju zataškavali monstruoznost toga zločina.

"Sada smo mi u poziciji da to razotkrijemo koliko dozvoljavaju činjenice i okolnosti koje imamo", rekao je Dodik u Kozarskoj Dubici nakon što je posetio Manastir Jasenovac.

Dodik je naveo da je za njega na pomen Jasenovca prva asocijacija logor i stradanje Srba.

"Jasenovac je dugo bio skrajnut. Prethodna država, prethodni režim, gotovo je zabranjivao o informacije o tome. Ostalo je nepoznato mnogim generacijama stradanje Srba u Jasenovcu, kojih je stradalo više od 500.000. Dovoženi su sa svih prostora, najviše sa ovih", rekao je Dodik.

On je podsetio da se opština Kozarska Dubica često pominje u kontekstu da iz ovog mesta nije bilo srpskog regruta koji je išao na služenje vojnog roka gotovo 25 godina posle Drugog svetskog rata.

"To znači da su sva deca ovdje bila pokupljena, odvede u logor i veliki broj ih je stradao", rekao je Dodik.

On smatra da se istina o stradanju Srba u jasenovačkom logoru polako razotkriva i putem filma "Dara iz Jasenovca", ali i putem nekih događaja koji će se dešavati, kao što je izgradnja Spomen-područja Donja Gradina koju će raditi Republika Srpska i Srbija.

"Sada radimo na projektovanju, a onda ćemo zajedno uložiti novac kako bi se izgradio monumentalni centar što zaslužuju žrtve koje su tu bez ikakvog razloga stradale, samo zato što su bili Srbi", rekao je Dodik.

Kurir.rs/Atvbl

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...