BRATUNAC ČESTITAO MLADIĆU I DODIKU ROĐENDAN: Plakati osvanuli po gradu, a iz Federacije stižu uvrede
Foto: Kurir, AP/Peter Dejong

Rođeni istog dana i meseca

BRATUNAC ČESTITAO MLADIĆU I DODIKU ROĐENDAN: Plakati osvanuli po gradu, a iz Federacije stižu uvrede

Bosna i Hercegovina -

Bratunac, malo mesto na istoku Republike Srpske osvanulo je izlepeljeno plakatima na koji su srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik i nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i haški zatočenik Ratko Mladić sa kojima im se čestita rođendan.

Na plakatima je pisalo: "Srećan rođendan. Živi i zdravi bili".

Naime, rođendanska čestitka Mladiću i Dodiku stigla je pet dana ranije.

Inače general Mladić i Milorad Dodik su rođeni istog datuma 12. marta, ali su različita godišta. General Mladić rođen je 1942. u selu Božanovići kod Kalinovika, dok je Milorad Dodik rođen u Banjaluci 1959. godine.

Stanovništvo Bratunca, pozdravilo je ove plakate, koji inače svake godine uoči njihovog rođendana budu postavljeni u Bratuncu, koji je u prošlom ratu stradao najviše u Podrinju.

Za tri godine rata u BiH na području opština Bratunac, Srebrenica i okoline planski je uništeno više od 150 sela, a ubijeno više od tri hiljade Srba. Meštani Bratunca smatraju da je general Mladić uprkos velikim žrtvama uspeo da odbrani Podrinje od jednica pod komandom Nasera Orića.

Međutim, ovi plakati izazvali su revolt u Federaciji, a društvene mreže preplavili su uvredljivi komentari na ove rođendanske čestitike.

Podsetimo, Aktivisti Udruženja građana "Istočna alternativa" su u Bratuncu i Srebrenici na nekoliko oglasnih mesta prošle godine zalepili plakate sa posterima srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića kojima upućuju rođendanske čestitke za 12. mart.

Tada je predsednik Udruženja Vojin Pavlović rekao je da članovi "Istočne alternative" na ovaj način žele da čestitaju rođendan dvojici srpskih velikana.

"Srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku želimo sreću i zdravlje i da nas vodi do ujedinjenja sa Srbijom, a generalu Mladiću želimo opravak i da nam se živ vrati iz haškog kazamata", poručio je Pavlović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track