DNEVNI AVAZ: Dok Srbija nabavlja skupe lekove za lečenje obolelih od korone, BiH osuđena da svoje leči paracetamolom!
Foto: Shutterstock

pandemija koronavirusa

DNEVNI AVAZ: Dok Srbija nabavlja skupe lekove za lečenje obolelih od korone, BiH osuđena da svoje leči paracetamolom!

Bosna i Hercegovina -

Dok je Srbija u samom svetskom vrhu u procesu imunizacije stanovništva i nabavlja skupe lekove protiv korona virusa, građani BiH i zdravstveni radnici su u neravnopravnoj borbi bez vakcina i lekova, piše portal sarajevskog Avaza.

Nove pošiljke vakcina na beogradski aerodrom, kažu, stižu gotovo svakodnevno, a građani Srbije su u prilici da biraju koju od njih žele da prime.

Istovremeno, ističe se, traje i nabavka lekova protivkorona virusa.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da su već uplaćena sredstva za kupovinu dva skupa leka proizvedena u SAD – “bamlanivimab“ i “regeneron““, navodi portal.

Profesor dr. Jasenko Karamehić, imunolog i farmakolog kaže da je lek „bamlanivimab” inovativni lek, baziran na antitelima KOVID-19, koji je primio i bivši američki predsednik Donald Tramp.

Tramp je, dodao je, primio i “remdesivir”, kao i terapiju kortikosteroidima te plazmu i zato je, kaže, za tri dana čovek sa 74 godine, koji je bio kritičan zbog godina, gojaznosti i stresa, izašao iz bolnice.

Za to vreme, građani BiH i zdravstveni radnici prepušteni su neravnopravnoj borbi bez vakcina i lekova koji bi omogucili efikasniji tretman pacijenata.

„Dok naši susedi obolele leče skupim svetskim lekovima, mi smo, prosto rečeno, osuđeni na “paracetamole“, jer ništa nam više od njih do sada nije “osigurala“ naša vlast“, piše Avaz.

Nijedan nivo vlasti, kažu, nije se odlučio za uvoz dugo spominjanih “remdesivira” i “favire”.

“Remdesivir” su nabavljale pojedine apoteke, a samo građani s dubljim džepom mogli su ga priuštiti, jer terapija košta nekoliko hiljada maraka.

Član Kiznog štaba Kantona Sarajevo dr Ednan Drljević kaže da je pre nekoliko dana Agencija za lekove, u kojoj sede ljudi koji uzimaju velike honorare, zabranila maloprodaju “remdesivira”.

„Taj lek nije na bolničkoj listi i mi sad imamo desetak bolesnika koji ga koriste, pokazao se odličnim kod nas, a više ne mogu da ga kupe“, rekao je Drljević za Avaz.

Kurir.rs/Avaz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track