SARAJEVO U KARANTINU, A NA BJELAŠNICI SVE PRŠTI: Nestvarne scene na poznatom skijalištu u vreme pandemije
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Bruka

SARAJEVO U KARANTINU, A NA BJELAŠNICI SVE PRŠTI: Nestvarne scene na poznatom skijalištu u vreme pandemije

Bosna i Hercegovina -

U Kantonu Sarajevo, u Federaciji BiH, zbog pogoršane epidemiološke situacije, za vikend je na snazi zabrana rada za većinu privrednih subjekata, ali je situacija bitno drugačija na obližnjoj planini Bjelašnica.

Ulice Sarajeva jutros su bile puste, ali ne i obližnja skijališta.

S obzirom na to da skijališta nisu zatvorena i da nema zabrane kretanja, osim policijskog sata između 23 i pet sati, mnogi su odlučili sunčanu subotu provesti na svežem vazduhu u obližnjim planinama, uključujući i olimpijsku lepoticu Bjelašnicu , gde su na mnogim mestima izdata upozorenja o poštovanju propisanih epidemioloških mera.

"Dragi posetioci i klijenti, obaveštavamo vas da će tokom vikenda, 13. i 14. marta, Ski centar Bjelašnica biti otvoren u uobičajeno radno vreme od 8.30 do 16 časova. Pošto nam je dozvoljeno da radimo, predlažemo da poštujete sve epidemiološke mere, obavezno nosite maske i držite se na distanci. Biće pojačan nadzor nad nadzornicima COVID-a, kao i inspekcijskih službi i policije, pa vas molimo da se pridržavate svih mera kako biste ispunili propisane uslove da skijalište bude otvoreno. Obaveštavamo vas da će raditi i iznajmljivanje skija, ali uz obavezno poštovanje mere da u sobi mogu biti četiri klijenta, zajedno sa ostalim propisanim merama ", saopštili su ranije iz KJP ZOI ‘84.

Vremenske prilike trenutno dozvoljavaju sport, a bilo je gostiju koji su željeli da se odmore na planini, uzimajući u obzir da su u Sarajevu na snazi strože mjere nego inače.

U Kantonu Sarajevo u petak u 20 sati na snagu je stupila zabrana rada za sve privredne subjekte, osim za aktivnosti koje se bave prodajom prehrambenih proizvoda, apotekama, benzinskim pumpama, zdravstvenim ustanovama i javnim prevozom.

Trgovine, koje će trajati do ponedeljka do sedam sati, isključuju i prodavnice stočne hrane, specijalizovane prodavnice medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme, subjekte koji obavljaju zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kao i subjekte koji obavljaju veterinarske delatnosti, Anadolija piše.

Isto se odnosi na kantonalna javna komunalna preduzeća i kantonalna javna preduzeća, aerodrom, kopneni prevoz i druge pomoćne delatnosti u transportu, hotele i sličan smeštaj sa hranom koja služi samo gostima koji imaju prijavljeni boravak, licima koja se bave proizvodnim delatnostima, licima koja se bave pogrebom i srodne aktivnosti i gradilišta.

U ovom periodu dozvoljen je rad javnih kuhinja, priprema i dostava hrane i pića na 23 sata poslovnim subjektima, u periodu dok traje zabrana, uz poštovanje higijenskih i epidemioloških mera zaštite.

Tokom propisane zabrane dozvoljena su sportska takmičenja i treninzi na otvorenom, ali bez publike.

Privrednim subjektima koji su izuzeti od zabrane dozvoljen je rad u tržnim centrima.

Za provođenje ovih mera zaduženi su Uprava policije MUP-a KS i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS.

Zaključak o zabrani rada donesen je na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravlja KS za praćenje i analizu stanja izazvanog koronavirusom, zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

Posljednjih dana u Kantonu Sarajevo zabeležen je porast broja slučajeva zaraze koronavirusom, a stručnjaci i nadležni organi pozivaju na poštivanje mera. Takođe su najavljene strože kontrole kada je reč o poštovanju propisanih mera, uključujući pravilno nošenje maski, održavanje distance i poštovanje ograničenja broja ljudi u zatvorenom i na otvorenom.

Kurir.rs/Slobodna Bosna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track