BRUKA U PRIJEDORU: Zbog nestanka struje u Domu zdravlja propalo 1.300 doza vakcine protiv korone
Ilustracija, Foto: RTRS

neodgovorno

BRUKA U PRIJEDORU: Zbog nestanka struje u Domu zdravlja propalo 1.300 doza vakcine protiv korone

Bosna i Hercegovina -

Teško da je bilo šta, ukoliko izuzmemo poražavajući indeks korupcije, tako nedvosmisleno pokazalo nesposobnost vlasti BiH kao problem sa nabavkom vakcina.

BiH je na dnu evropske lestvice kada je reč o procesu vakcinacije i u evropskom vrhu kada je reč o smrtnosti. Svakog dana u posljednjih nekoliko nedjelja, broj umrlih kod kojih je pronađeno prisustvo korona virusa je oko stotinu. Vlasti ne preduzimaju apsoluto ništa po tom pitanju. Naprotiv, mnogi od njih i dalje pozivaju stanovništvo da se vakciniše, iako ne postoji dovoljan broj doza ni za vakcinaciju rizičnih grupa.

Najnoviji slučaj u prijedorskom Domu zdravlja samo je potvrdio bezizlaznost u kojoj se BiH nalazi. Od oko 140 hiljada doza vakcina, koliko je do sada ušlo u BiH uglavnom kroz donaciju, zbog nestanka električne energije u prijedorskom Domu zdravlja, uništeno je 1.300 doza vakcina, jer je prekinut “hladni lanac”. Međutim, radi se o duplom gubitku, s obzirom da svaka doza za vakcinaciju ima svoj par za revakcinaciju.

"Nama sada najveći problem predstavlja nedostatak vakcina za revakcinaciju, jer su te komponente propale. Moramo imati na umu da mi imamo tačan broj prve komponente koji odgovara broju druge komponente pa nam to predstavlja tehnički problem”, rekao je direktor Zavoda za javno zdravstvo Branislav Zeljković, komentarišući uništavanje vakcina u prijedorskom Domu zdravlja, navjerovatnije ljudskom krivicom.

To u prevodu znači da je propalo duplo više vakcina, jer se druga komponenta vakcine mora pronaći u nekom drugom “paketu”, nakon čega će neupotrebljiva biti prva doza. I tako u krug. Neverovatno je da niko, nijednog trenutka nije prihvatio odgovornost, ne samo za ovaj slučaj u Prijedoru, nego za kompletan fijasko nabavke vakcina u BiH. Tužilštvo je otvorilo predmet u ovom slučaju, policija uzela dokaze i sada se čeka epilog.

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja