DODIK ODGOVORIO NELSONU: Postoji samo jedan Dejton! Da smo ga se svi držali, danas bi BiH zatvarala poglavlja na putu za EU!
Foto: Youtube prtscr / ATV

trebalo bi da važi za sve

DODIK ODGOVORIO NELSONU: Postoji samo jedan Dejton! Da smo ga se svi držali, danas bi BiH zatvarala poglavlja na putu za EU!

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da postoji samo jedan Dejtonski sporazum i da bi to trebalo da vredi i za američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona.

Dodik je rekao da su SAD "naporno radile da dođe upravo do toga što Nelson naziva retrogradnim".

"Da smo se svi držali izvornog teksta Dejtonskog sporazuma, BiH bi danas zatvarala poglavlja na svom evropskom putu, a ne bi bila u čekaonici za kandidatski status", izjavio je Dodik za Novinsku agenciju Srna.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Erik Nelson je juče u svom autorskom tekstu oštro kritikovao lidere u BiH zbog destabilizacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, pozivanja na mirni razlaz, vraćanja na retrogradni izvorni Dejton, ali i zbog poziva na ukidanje entiteta.

Milorad Dodik
foto: Youtube prtscr / ATV

Dodik je rekao da je nesporna uloga SAD u posredovanju i kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je završen rat, ali i uspostavljen politički sistem kojim je u BiH legalizovana nova unutrašnja organizacija, prema kojoj je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Zato prilično nespretno i ostrašćeno zvuči kovanica koju koristi ambasador Nelson o retrogradnom izvornom Dejtonu, jer Dejtonski sporazum je jedan i njega su potpisale sve strane u BiH uz posredovanje SAD", istakao je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, RS inicira razgovore o budućnosti BiH , koji "služe istom cilju o kojem ambasador Nelson govori - kako da se dođe do odgovora na pitanje kakva država će zadovoljiti potrebe sva tri konstituitvna naroda".

"Ovo nisu devedesete, ovde niko ne poziva na sukobe, poziv iz Republike Srpske je poziv na dijalog, koji je u BiH zamro u dobroj meri zahvaljujući mešanju stranih diplomata kojima smo poželeli dobrodošlicu, ali im nismo dali mandat da uredjuju naše živote kako oni misle da treba da izgledaju", ocenio je Dodik.

Dodao je da ambasador Nelson ne bi smeo da govori u ime građana BiH, što neretko čini, jer mu mandat za to nisu dali građani.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / ATV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track