Najnovije vesti

EGZODUS IZ KLINIČKOG CENTRA SARAJEVA: 13 anesteziologa dalo otkaze zbog velike afere i mobinga
Foto: Youtube/Al Jazeera Balkans

sukob sa sebijom izetbegović

EGZODUS IZ KLINIČKOG CENTRA SARAJEVA: 13 anesteziologa dalo otkaze zbog velike afere i mobinga

Bosna i Hercegovina

Dvanaest anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) podnelo je zahtev za raskid ugovora jer su nezadovoljni uslovima rada i lekarskom uslugom koja se u toj bolnici pruža kovid pacijentima.

Situacija je kulminirala prošlog meseca kada su poslali pismo rukovodstvu KCUS-a u kome su upozorili na katastrofalne uslove rada i korišćenje neadekvatnih respiratora za kovid pacijente.

Informaciju o otkazima anesteziologa potvrdio je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić na sednici kantonalne Skupštine, najavivši da će danas ili sutra biti održana hitna sednica Vlade Kantona Sarajevo povodom novonastale situacije.

Posle toga je Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmet, a istražitelji Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) su ušli na KCUS i oduzeli dokumentaciju koja će pomoći u istrazi kako bi se utvrdilo da li su ispravni respiratori uvezeni iz Kine prošle godine putem firme "Srebrena malina", koliko ih je u funkciji i da li je kovid pacijentima pružena adekvatna lekarska nega.

Sebija Izetbegović
Sebija Izetbegović foto: Printscreen YouTube

Anesteziolozi, koji su dali otkaz na KCUS će svoj angažman nastaviti u Opštoj bolnici "Dr Abdulah Nakaš" u Sarajevu.

Na čelu KCUS je Sebija Izetbegović, supruga lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, koja dugo vremena nije dozvoljavala inspekcijskim organima ulaz u tu zdravstvenu ustanovu, kako bi se proverila ispravnost kineskih respiratora.

Direktor Opšte bolnice "Dr Abdulah Nakaš" je Ismet Gavrankapetanović, koji je duže vreme u otvorenom sukobu sa Sebijom Izetbegović.

Prema informacijama Avaza, na KCUS su ostali oni lekari koji su nedavno saslušani u Tužilaštvu BiH, koje vodi istragu o tome ko je odlučio pacijente lečiti "malina" respiratorima i ko je doneo odluku da se stave u Respiratorni centar KCUS-a. Među njima je šefica Amela Katica-Mulalić, koja je saslušavana sedam sati.

S druge strane, lekari koji su dali otkaz, a potpisnici su pisma, danima su bili pod pritiskom od Uprave da dobro razmisle o svom svedočenju i šta će reći tužiocima. Od njih je traženo da demantuju navode iz pisma koje su potpisali pre mesec dana, posebno deo vezan za malina respiratore. Oni su se požalili da su pod strašnim mobingom i da im se preti s otkazima. Neki su od njih bili u Tužilaštvu KS koje takođe vodi istragu o dešavanjima u KCUS-u.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track