ISPRAVKA Neutemeljene tvrdnje o imanju porodice Orlović i crkvi u Konjević-Polju
Foto: Printscreen Instagram

ISPRAVKA Neutemeljene tvrdnje o imanju porodice Orlović i crkvi u Konjević-Polju

Bosna i Hercegovina -

Naš portal oobjavio je da je Srpska pravoslavna crkva u selu Konjević Polje u opštini Bratunac, koja je odlukom suda srušena, podignuta na mestu gde je pre 100 godina stajala kula u kojoj su mučeni i ubijani lokalni Srbi, ali ovi navodi nisu potvrđeni od strane nadležnih izvora.

U članku se navodilo da je pravoslavna crkva koja se nalazila u selu Konjević-Polje podignuta na mestu gde je navodno pre stotinu godina bila “kula” u kojoj su mučeni i ubijani Srbi.

Ove tvrdnje su izvorno objavljene na Facebook stranici Svetosavska Srbija 5. juna 2021. godine. Status je objavljen uz tri fotografije uklanjanja crkve u Konjević-Polju.

No nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, koji se bave arhivom i istorijom, nisu potvrdile ove navode niti imaju slična saznanja. Takva saznanja se ne mogu naći ni onlajn pretragama.

Stoga se može zaključiti da se radi o neutemeljenoj tezi koja kruži društvenim mrežama.

Takođe u originalnom tekstu je bilo naznačeno da je crkva zauzimala samo 3 metra vlasništva porodice Orlović, ali presuda i zvanična dokumentacija pobijaju i tu tvrdnju, stoga se i ona može smatrati neutemeljenom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track