BAKIR IZETBEGOVIĆ: Pozdravljam presudu Mladiću! Ovo treba da pomogne i srpskom narodu
Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Potvrđena doživotna robija

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Pozdravljam presudu Mladiću! Ovo treba da pomogne i srpskom narodu

Bosna i Hercegovina -

Presudu Ratku Mladiću i kaznu doživotnog zatvora prokomentarisao je i lider SDA, Bakir Izetbegović.

"Pozdravljam presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove kojom je Ratko Mladić pravsnažno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, uprkos činjenici da u toj presudi zločini u Foči, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu i Vlasenici, iako su imali sve elemente genocida, nisu označeni kao takvi", kazao je Izetbegović.

Mladić nosi veliku odgovornost za genocid i druge stravične zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, dodao je te kazao kako stotine onih koji su okrvavili ruke još uvijek žive slobodno, na teritoriji naše zemlje ili uživajući protekciju susednih država, dodao je Izetbegović.

"Krajnje je vreme da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prestane sa pokušajima veštačkog izjednačavanja odgovornosti, i da procesuira sve one za koje postoji osnovana sumnja da su pravili zločine u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Foči, Zvorniku i desetinama drugih mesta u Bosni i Hercegovini u kojima je zarad velikodržavnih projekata proterivano, zlostavljano i ubijano civilno stanovništvo. Ova presuda bi trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine. Prihvatanje istine je jedini pravi put za uspešniju budućnost svih nas na ovim prostorima", zaključio je Izetbegović.

Podsetimo, Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. Uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. godine, a Haškom tribunalu je izručen 31. maja iste godine.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track