Sudija Njambe protivna ostalim članovima veća, učestvovala i u suđenju Tolimiru
Foto: Avaz.ba

Sudija Njambe protivna ostalim članovima veća, učestvovala i u suđenju Tolimiru

Bosna i Hercegovina -

Žalbeno veće je danas odbilo žalbe Ratka Mladića, uz izdvojeno mišljenje o svim tačkama sudije Nijambe, i potvrdilo kaznu doživotnog zatvora.

Žalbeno veće koje je donelo odluku sastojale su se od sudija Priske Matimbe Njambe iz Zambije, Mustafe El Baaja iz Maroka, Aminatte N'Gum iz Gambije i Elizabeth Ibanda-Nahami.

Zanimljivo je da je sudija Njambe imala izdvojeno mišljenje o svim tačkama Žalbenog veća i da je, prema njenom mišljenju, Ratko Mladić bio oslobođen po svim tačkama optužnice.

Sudija Nijambe, koji je takođe predsedavao Žalbenim većem na suđenju Mladiću, bila je član Pretresnog veća koje je Zdravka Tolimira osudilo za genocid u Srebrenici. Međutim, već tada je izdvojila mišljenje od 38 stranica, gde je rat u BiH nazvala „građanskim“, osporila razmere zločina u Srebrenici, stepen krivice rukovodstva Republike Srpske i Tolimira smatrala nevinim.

"Suprotno stavovima većine članova Saveta, ne slažem se sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvu RS postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva bosanskih Muslimana. Ne mislim da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, već da je stanovništvo enklava željelo da ode i da su uz pomoć ARBiH i Ratnog predsjedništva Žepe postigli dogovor o evakuaciji ljudi zbog rata. Shodno tome, ne mogu zaključiti da je bilo koje „prisilno preseljenje“ doprinelo zaključenju genocida ili udruživanja u svrhu izvršenja genocida. Kao što ne mogu zaključiti, na osnovu sveukupnih dokaza iz spisa predmeta da su snage bosanskih Srba progonile muslimanske civile u enklavama Srebrenica i Žepa sa traženom posebnom namjerom, napisala je sudija Niambe u odvojenom mišljenju".

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track