Najnovije vesti

HAŠKI SUDIJA RAZBESNELA BIH MEDIJE: Ne mogu da joj oproste što je htela da oslobodi Mladića
Foto: Avaz.ba

mislila svojom glavom

HAŠKI SUDIJA RAZBESNELA BIH MEDIJE: Ne mogu da joj oproste što je htela da oslobodi Mladića

Bosna i Hercegovina

Žalbeno veće je danas odbilo žalbe Ratka Mladića, uz izdvojeno mišljenje o svim tačkama sudije Nijambe, i potvrdilo kaznu doživotnog zatvora.

Žalbeno veće koje je donelo odluku sastojale su se od sudija Priske Matimbe Njambe iz Zambije, Mustafe El Baaja iz Maroka, Aminatte N'Gum iz Gambije i Elizabeth Ibanda-Nahami.

Zanimljivo je da je sudija Njambe imao izdvojeno mišljenje o svim tačkama Žalbenog veća i da je, prema njenom mišljenju, Ratko Mladić bio oslobođen po svim tačkama optužnice.

Ovo nije prvi put da Niiambe želi da pusti srpske ratne zločince.

Sudija Nijambe, koji je takođe predsedavao Žalbenim većem na suđenju Mladiću, bio je član Pretresnog veća koje je Zdravka Tolimira osudilo za genocid u Srebrenici. Međutim, već tada je izdvojila mišljenje od 38 stranica, gde je rat u BiH nazvala „građanskim“, osporila razmere zločina u Srebrenici, stepen krivice rukovodstva Republike Srpske i Tolimira smatrala nevinim.

"Suprotno stavovima većine članova Saveta, ne slažem se sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvu RS postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva bosanskih Muslimana. Ne mislim da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, već da je stanovništvo enklava željelo da ode i da su uz pomoć ARBiH i Ratnog predsjedništva Žepe postigli dogovor o evakuaciji ljudi zbog rata. Shodno tome, ne mogu zaključiti da je bilo koje „prisilno preseljenje“ doprinelo zaključenju genocida ili udruživanja u svrhu izvršenja genocida. Kao što ne mogu zaključiti, na osnovu sveukupnih dokaza iz spisa predmeta da su snage bosanskih Srba progonile muslimanske civile u enklavama Srebrenica i Žepa sa traženom posebnom namjerom, napisala je sudija Niambe u odvojenom mišljenju".

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track