IZETBEGOVIĆ ČESTITAO INCKU: Skinuo je hipoteku genocida sa vrata časnijem delu srpskog naroda
Foto: Youtube prtscr / BHRT

sa dignitetom završio mandat

IZETBEGOVIĆ ČESTITAO INCKU: Skinuo je hipoteku genocida sa vrata časnijem delu srpskog naroda

Bosna i Hercegovina -

Lider bošnjačke SDA i predsedavajući Doma naroda Parlamenata BiH Bakir Izetbegović čestitao je danas visokom predstavniku Valentinu Incku za nametanje dopuna u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

"To je ljudska i civilizacijska odluka u korist, na prvom mestu, porodica žrtava genocida", rekao je Izetbegović, a prenosi Klix.ba i dodao da je ovom odlukom Visoki predstavnik pomogao građanima Bosne i Hercegovine.

"Učvrstio je autoritet svog naslednika, skinuo je hipoteku genocida s vrata časnijem delu srpskog naroda i sa dignitetom zavšio svoj mandat u BiH", zaključio je predsednik SDA.

Incko je osam dana pre odlaska sa funkcije nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje negiranje genocida. Kazna za kršenje tog zakona je od šest meseci do pet godina.

Incko je odluku doneo samo par dana nakon što je objavljen Izveštaj Nezavisne komisije o zločinima na području Srebrenice, u kojem su svetski stručnjaci argumentovano zaključili da se na podrucju Srebrenice nije dogodio genocid tokom poslednjeg rata, podseća Tanjug.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track