KECMANOVIĆ O INCKOVOJ ODLUCI: Niko ne može da uhapsi čitav narod! Srpska je pokazala da zna da se brani kad je složna!
Foto: Youtube prtscr / RTV Marš HD Valjevo

vraćanje u mrčno vreme

KECMANOVIĆ O INCKOVOJ ODLUCI: Niko ne može da uhapsi čitav narod! Srpska je pokazala da zna da se brani kad je složna!

Bosna i Hercegovina -

Politikolog Nenad Kecmanović ocenio je danas da, zbog odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida, sledi internacionalizacija problema i dalje zaoštravanje situacije do međunarodne konferecije o BiH.

Kecmanović za Tanjug kaže da, nažalost, ne veruje da možemo očekivati brži izlaz iz sutacije nastale odlukom Valentina Incka.

"Incka već iduće nedelje treba da zameni (Kristijan) Šmit koji za stalne članice Saveta bezbednosti UN Rusiju i Kinu 'ne postoji', a za Srpsku, koja čini pola BiH, 'samo je gost'", rekao je Kecmanović.

Šmit, kaže, nema ni legimitet, ni legalitet da sprovede Inckov zakon, a ni autoritet da ga ukine, te sledi internacionalizacija i dalje zaoštravanje situacije do međunarodne konferencije o Bosni.

Povodom odluke da predstavnici Srpske od danas ne učestvuju u radu i odlučivanju u zajedničkim institucijama BiH, kao odgovor na Inckov zakon, Kecmanović kaže da je, srećom, Srpska pokazala da zna da se brani kada je složna.

Nenad Kecmanović
foto: Youtube prtscr / RTV Marš HD Valjevo

"Zajednički organi naprosto neće moći da funkcionišu dok će entiteti nastaviti normalno da funkcionišu. To praktično znači da će Srpska biti funkcionalna Republika, a BiH još nefunkcionalnija zajednica nego što je do sada bila", rekao je Kecmanović.

Na pitanje koliko je moguće da ne zažive namere odlazećeg visokog predstavnika, Kecmanović naglašava da niko ne može uhapsiti čitav narod.

"Ako se deset, pedeset, sto ili više hiljada ljudi u RS potpišu da u Srebrenici nije bio genocid, onda je sankcija fizički neprimjenjiva, jer prevazilazi kapacitete pravosuđa i zatvora", rekao je profesor.

Dodaje da Zakon koji se masovno krši ne može da zaživi.

"Ako upotrebom nasilja većeg intenziteta i širih razmera, te izdajom i nejedinstvom srpskog naroda ipak zaživi, biće to zamiranje RS", rekao je Kecmanović i naglasio da to i jeste u krajnjoj liniji namera tzv. međunarodne zajednice.

Prema njegovim rečima, ići će se logikom da je narod, koji masovni zločin u Srebrenici neće da nazove genocidom, i sam narod "genocidaša", a RS koju je stvorio takode je "genocidna tvorevina".

"Vraćaju nas u mračno vreme (Volfganga) Petriča i (Pedija) Ešdauna, vreme bonskih ovlašćenja, vreme nametanja zakona, smene izabranih političara i otimanja entitetskih nadležnosti", naveo je on.

Kecmanovih upozorava da je nametanje zakona već počelo, a uskoro će, kako kaže i ostalo.

"Srećom Srpska je pokazala da zna da se brani kada je složna, a i globalni odnos snaga se promenio", rekao je on.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Youtube prtscr / RTV Marš HD Valjevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track