SELMO CIKOTIĆ KO FON KLAUZEVIC: Neke politike u BiH su nastavak rata drugim sredstvima!
Foto: Youtube/Printscreen

Spremni na složene situacije

SELMO CIKOTIĆ KO FON KLAUZEVIC: Neke politike u BiH su nastavak rata drugim sredstvima!

Bosna i Hercegovina -

Ministar bezbednosti BiH Selmo Cikotić (SDA) izjavio je da su u Bosni i Hercegovini trenutno na sceni "određene politike" koje su nastavak rata drugim sredstvima.

Cikotić je kazao da je država BiH mnogo spremnija na složenije situacije od ove, u kojoj se našla posle nedavne odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

Prema njegovim rečima, "suština politike i mudrosti je u vodjenju politike u traganju za rešenjima, a ne pravljanjem konflikata", jer kako je rekao, konflikte može izazvati svako.

"Rešenja traže sveobuhvatni pristup i da se uključi više interesa, stavova, relevantnih zakona, politika, principa. Lako je izazvati sukob različitih agencija, pogotovo kada se situacija naelektriše odredjenim političkim izjavama", rekao je Cikotić za regionalnu N1 televiziju.

On je dalje ocenio da je trenutna situacija u BiH "pitanje odnosa međunarodne zajednice spram Republike Srpske (RS) i postupaka i odluka koje donose zvaničnici RS".

"Moramo sačekati da vidimo šta će da napravi međunarodna zajednica", rekao je ministar bezbednosti BiH.

Komentarišuči najavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da će MUP RS sprečavati da Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) hapsi u Republici Srpskoj one koji ne budu poštovali zakon o zabrani negiranja genocida, Cikotić je rekao da je "SIPA aktivna na prostoru kompletne BiH, što uključuje i RS".

"Ovog trenutka SIPA učestvuje u realizaciji velikog broja aktivnosti. Nemam dilema da će SIPA nastaviti da konstruktivno radi svoj posao u interesu svih građana BiH", kazao je on.

On je povodom izjave ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača da čeka nalog Dodika i zaključke Narodne skupštine RS u vezi sa delovanjem SIPA na području RS, rekao da ima "funkcionalnu komunikaciju sa Lukačem, kao i sa direktorom SIPA Darkom Ćulumom".

Ministar bezbednosti je najavio da uskoro planira obilazak prostorija i poligona za obuku MUP RS.

Dodao je da se sa Ćulumom, koji je kadar iz Republike Srpske, video protekle sedmice i da "ne vidi problem koji može da rezultira sukobom različitih policijskih ili bezbednosnih agencija u BiH".

Cikotić je još ocenio da su vrlo često, oni koji su u interesu određene etničke skupine pribegavali upotrebi nedemokratskih i necivilizovanih metoda, proizvodili štetu za sve, pogotovo za vlastiti narod.

"Mi i danas imamo na sceni politike koje su nastavak rata drugim sredstvima. Imamo one koji se predstavljaju nosiocima evropskih vrednosti ignorišu potrebu da učestvuju u reševanju jednog od najozbiljnijih pitanja današnje Evrope – pitanje migracija. Tako se odnosi i RS, tako se odnose kantoni sa hrvatskom većinom", poručio je Cikotić.

Ministar bezbednosti BiH je ocenio da neće pribegavati nasilju, ali Evropska unija u poslednje vreme pokazuje nestrpljenje za takvo ponašanje pojedinih zvaničnika u BiH.

Cikotić je kazao kako međunarodna zajednica i visoki predstavnik u BiH imaju i konkretne obaveze u rešavanju problema u BiH.

"OHR je sastavni deo Dejtona. Ovlaštenja Kancelarije visokog predstavnika uzete su od Predsedništva BiH, Skupštine i Ustavnog suda bih. Nisu date ni iz Vašingtona ni iz Brisela. Politički sistem BiH nije kompletan, ako visoki predstavnik ne radi svoj posao", izjavio je on.

Govoreći o novom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, on je rekao da njegova uloga zavisi od "ličnosti, snage, kapaciteta i obima političke podrške koja stoji iza njega", dodavši da smatra da je "medjunarodna zajednica prepoznala nedostatke vlastitog odnosa u BiH".

Karl fon Klauzevic o ratu

Izjava koju je dao ministar bezbednosti BiH Selmo cikotić je zapravo mofikovna izjava proslavljenog pruskog generala i stratega Karla fon Klauzevica, koji je posle pruskog poraza u ratu sa Francuzima 1806-187 reformisao vojsku. Nejgovo čuveno i ephalno delo "O ratu" objavljeno je 1832. godine kao nepotpuna studija, pošto je iznenadna smrt prekiunla njegov vojni opus i sprečila ga u daljem razvoju.

Njegova čuvena rečenica „Rat nije ništa drugo do politika produžena drugim sredstvima“ je misaoovog proskog vojskovođe koja je najviše citirana. Odnosno da se rat definiše kao nastavak politike drugim sredstvima...

Kurir.rs/Beta/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja