BAČENI U JAMU RAVNI DOLAC: Preminula Božana Boja Radeta poslednja od 14 koji su preživeli krvavi ustaški zločin na Ognjenu Mariju
Foto: Printscreen YouTube/RTRS

sahranjena u rodnom selu

BAČENI U JAMU RAVNI DOLAC: Preminula Božana Boja Radeta poslednja od 14 koji su preživeli krvavi ustaški zločin na Ognjenu Mariju

Bosna i Hercegovina -

Božana Boja Radeta (devojačko Lalić), poslednja od 14 koji su preživeli krvavi ustaški zločin koji se dogodio na Ognjenu Mariju 1941. kada je u jamu Ravni Dolac kod Livna bačeno 218 živih Srba, a koja preminula je 23. avgusta, u 92. godini, u svojoj kući u Velikom Guberu kod Livna, sahranjena je danas na pravoslavnom groblju u ovom livanjskom selu, saopštilo je Udruženje Ognjena Marija Livanjska, a informaciju danas prenela Mitropolija crnogorsko-primorska.

Božana Boja Radeta bila je rodom je iz Donjih Rujana kod Livna. Njeno mirno detinjstvo, u dvanaestoj godini, prekinula je, kao i kod mnogih drugih, brutalnost Drugog svetskog rata. Na Ognjenu Mariju, 30. jula 1941. godine, ustaše iz Rujana i okoline odveli su Boju, njenu majku, sestre i brata – ukupno 218 srpskih žena, dece i staraca iz ovog sela i žive ih bacili u jamu Ravni Dolac na Dinari.

Boja je bila među četrnaestroro onih koji su kako je rečeno u saopštenju Udruženje Ognjena Marija Livanjska "Božijom voljom preživela pakao jame Ravni Dolac i dočekali da budu živi izvađeni nakon 42 dana provedena bez hrane u jami dubokoj preko 40 metara. Njeno, kao i svedočenje drugih ‘jamarica’, zabeležio je novinar i publicista Budo Simonović u svojoj knjizi “Ognjena Marija Livanjska”.

Kurir.rs/Mitropolija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja